Volgens de woordvoerder van de katholieke Kerk in Egypte, pater Rafic Greiche, zullen Christenen binnenkort toestemming krijgen om hun eigen kerken te bouwen. De geestelijke zei er vertrouwen in te hebben dat het parlement de komende maanden een wet zal aannemen die alle bestaande belemmeringen aangaande Christelijke kerken wegneemt. "Op verzoek van de regering hebben leiders van de diverse Christelijke denominaties een voorstel samengesteld met de wensen die zij al lange tijd hebben", aldus Greiche. "Het parlement zal in januari en februari volgens jaar bijeenkomen en wij vertrouwen erop dat zij de wet zullen aannemen."
Door de bestaande wetten uit 1934 mogen kerken onder andere niet gebouwd worden bij scholen, kanalen, dorpen, spoorwegen, regeringsgebouwen en woongebieden. Als gevolg van deze verboden zijn er in Boven-Egypte en in de meer afgelegen gebieden hele steden en dorpen waar geen kerk staat. "Toen president al-Sisi een ontmoeting had met de bisschoppen van alle verschillende denominaties en met paus Tawadros II van de orthodoxe Kopten, sneed hij het onderwerp aan en zei dat elke Egyptenaar vrij is zijn godsdienst te belijden in zijn eigen plaats", volgens Greiche.
President al-Sisi is een voormalige generaal die de vorige president Morsi afzette in juli 2013 en een eind maakte aan de macht van de Moslim Broederschap. Hij is een moslim maar gaf zijn regering van het begin af aan een pluralistische basis. In zijn kabinet zitten bijvoorbeeld drie Christenen en vier vrouwen. Tevens is het algemene klimaat in de Egyptisch samenleving veranderd. "Wat betreft de veiligheid is het leven beter dan toen de Moslim Broederschap aan de macht was", zei de woordvoerder van de katholieke Kerk. "Het land is inderdaad betrouwbaarder en in zeker zin kun je zeggen dat Egypte zichzelf gevonden heeft."
"Dit komt", aldus Greiche, "omdat het plan van de islamisten niet gericht was op Egypte, maar op een islamitisch kalifaat, een kopie van wat we nu zien in de acties van IS ten aanzien van Syrië en Irak." Er zijn nog wel gewelddadige incidenten, "maar het leven gaat verder". In bepaald opzicht is de Islamitische Staat op zich "geen dreiging. Haar ideologie is die van de Moslim Broederschap. Wij maken ons meer zorgen over de jihadistische groepen die actief zijn in de Sinaï en Libië. Zij leven veel dichter bij ons en dat kan spanningen brengen." Het ‘Sisi effect’ heeft positieve gevolgen als het gaat over vreedzame co-existentie tussen moslims en Christenen. Die is volgens Greiche weer "terug naar normaal".
"Men moet een onderscheid maken tussen individuen en wat speelt in de staat", vertelde de woordvoerder. ‘sektarische conflicten komen nog steeds voor, vooral in de dorpen en arme gebieden als bijvoorbeeld mensen van verschillende geloven verliefd worden op elkaar." "Dit soort conflicten vinden altijd plaats maar onder de Moslim Broederschap werden dergelijke incidenten opgeblazen door de regering zelf. Nu is het slechts een sektarisch verschil dat om een ad hoc oplossing vraagt en geen nationale aangelegenheid", aldus pater Greiche.
Bron: AsiaNews
Foto: Reuters