Vrijgelaten Christen bidt voor lotgenoten

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
"Christenen moeten blijven bidden, zolang andere mensen voor hun geloof in de gevangenis zitten." Dat zegt Rehmat Masih (74) uit Jhumra, in...
20111228pakistan01

"Christenen moeten blijven bidden, zolang andere mensen voor hun geloof in de gevangenis zitten." Dat zegt Rehmat Masih (74) uit Jhumra, in Faisalabad in de Pakistaanse provincie Punjab.

De bejaarde man werd in juni 2010 gearresteerd na een aanklacht wegens godslastering. Op 28 november dit jaar werd hij na 18 maanden gevangenis vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

Geschil

 

Het begon allemaal op 19 mei 2010 toen er ruzie uitbrak tussen lokale Christenen en Moslimleider Tahir Hameed, omdat deze grond wilde hebben die aan de plaatselijke Christelijke gemeenschap toebehoort.
Een maand later deed Tahir Hameed’s broer Sajid, zelf niet aanwezig toen het geschil uitbrak, aangifte tegen Rehmat Masih omdat de Christelijke man de profeet Mohammed zou hebben beledigd.

Ondeugdelijk

 

Na maandenlang onderzoek verklaarde een rechtbank in Faisalabad rechtbank de getuigenverklaringen ondeugdelijk. Het Hof oordeelde dat hun verklaringen te laat waren ingediend en dat zij vol tegenstrijdigheden waren. Ook vastgesteld dat er ter plaatse geen politie-onderzoek was gedaan om bewijsmateriaal tegen de verdachte te verzamelen.
"We waarderen de uitspraak van het Hof dat Rehmat Masih onschuldig bevonden is", aldus Father Nisar Barkat, diocesaan directeur van de Nationale Commissie van Justitia et Pax (NCJP) tegenover AsiaNews. Volgens hem maken Moslims maar al te vaak gebruik van de wet tegen godslastering tegen minderheden in zaken die niets met religie van doen hebben.

Duizenden aanklachten

 

De wet werd in 1986 ingevoerd onder de dictatoriale heerschappij van generaal Zia ul-Haq. Sindsdien is het aantal klachten wegens "ontheiliging van de Koran" en "belediging van de profeet Mohammed" kwadratisch toegenomen.
Zo zijn er tussen 1927 en 1986 slechts zeven aanklachten bekend wegens godslastering. Sinds 1986 zijn er meer dan 4.000 mensen beschuldigd, een aantal dat blijft stijgen.
Tussen 1988 en 2005 zijn 647 mensen wegens blasfemie door de Pakistaanse autoriteiten voor de rechter gedaagd.
Al met al hebben zijn duizenden Christenen, Moslims, Ahmadi’s en leden van andere godsdiensten van blasfemie beschuldigd zonder zelfs maar een spoor van bewijs.

 

Bron: AsiaNews, foto: AsiaNews