Vrees en onzekerheid in Libanon

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Libanese veiligheidsdiensten die geleid worden door rivaliserende religieuze sekten coördineren meer dan ooit hun werk omdat ze bezorgd zijn dat het aantal bomslagen door jihadisten zal groeien. In een interview...
20140715Libanon01h

Libanese veiligheidsdiensten die geleid worden door rivaliserende religieuze sekten coördineren meer dan ooit hun werk omdat ze bezorgd zijn dat het aantal bomslagen door jihadisten zal groeien. In een interview met Reuters zei minister Nouhad Machnouk van Binnenlandse Zaken dat er nog steeds het gevaar is van bomaanslagen. Ook na recente successen in het identificeren van jihadisten die aanslagen voorbereidden en de arrestatie van zeven van hen.

"We moeten toegeven dat wat in Irak is gebeurd grote opwinding heeft veroorzaakt in deze groepen die geloven dat ze voordeel kunnen hebben van de ervaring in Irak", zei Machnouk. "Ze denken dat ze deze acties ook in Libanon kunnen uitvoeren." De minister bevestigde dat de staat van Syrië en de Levant, ISIS, die in Irak en Syrië vecht, nu ook in Libanon aanwezig is. Er bestaat vrees dat de radicale ISIS militanten, die onlangs een kalifaat uitriepen dat Syrië en Irak omvatte, nu proberen Libanon als derde partij erbij te betrekken. Zo zouden ze druk kunnen uitoefenen op Hezbollah om hun strijders terug te trekken uit Syrië. Hezbollah heeft namelijk een belangrijke rol gespeeld bij de overwinningen van Assad in Syrië tegen rebellen. ISIS is maar een van de militante soennitische groeperingen in Libanon. Ook het aan Al Quida gelieerde Al Nusra is volgens de veiligheidsdienst aanwezig in Libanon. Soennieten hebben al meer dan tientallen bomaanslagen gepleegd het afgelopen jaar. Na een periode van relatieve rust neemt het aantal aanslagen weer toe.

Libanese Christenenaken zich vooral zorgen over de mogelijkheid dat jihadisten Maronitische Christenen als doelwit kiezen om zo sektarische onlusten op te wekken. Recentelijk klonken er nog rijen bedreigingen tegen Christenen door een obscure groep soennieten in de Beqaa Vallei. In een tweet zei de zelfbenoemde Baalbek Brigade dat een speciale groep van de mujahdien gevormd was om het islamitische emiraat van de Beqaa en van heel Libanon te bevrijden van de kerken van politheisten. In een andere tweet heette het dat de kruisvaarders doelwit waren om de klokken te stoppen van de kerken van politheisten. De drukke coöperatie bij de veiligheidsdiensten staat in contrast met de politieke impasse over het kiezen van een nieuw president voor Libanon. Nadat in de winter een nieuwe regering was gevormd met behulp van de regionale grootmachten Saoedi-Arabië en Iran, bleek het kiezen van een opvolger voor Michel Sleiman, wiens termijn eindigt in mei, moeilijk. Volgens het politieke systeem van machtsdeling in Libanon moet het volgende staatshoofd een Christen zijn.

Bron: Aina

Foto: big.nl