Vreedzame Kerst in Indonesië

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In Indonesië hebben de christenen in alle rust en vrede het Kerstfeest kunnen vieren. Tevoren waren de veiligheidsdiensten in hoogste staat van paraatheid gebracht uit vrees voor terroristische aanslagen.
indonesia_-_1227_-_natale-200-x-140

In Indonesië hebben de christenen in alle rust en vrede het Kerstfeest kunnen vieren. Tevoren waren de veiligheidsdiensten in hoogste staat van paraatheid gebracht uit vrees voor terroristische aanslagen.

Ook op de Molukken, waar het kort voor de Kerst tot religieuze incidenten was gekomen, bleef het rustig. Moslims en christenen vierden er zelfs gezamenlijk het Kerstfeest. De islamitische president Susilo Bambang Yudhoyono nam op Eerste Kerstdag deel aan een christelijke kerstviering in Manado op Noord-Sulawesi.

De politie was op grote schaal op de been gebracht rond kerken en christelijke instellingen. Bom-experts en scherpschutters waren paraat. Alleen al in de hoofdstad Jakarta waren 18.000 agenten opgetrommeld, aldus de Jakarta Post.

De afgelopen jaren werden tijdens de Kerstdagen soms wel tientallen aanslagen op kerken gepleegd. De bloedigste Kerst vond plaats in 2000, toen bij bomaanslagen negentien mensen om het leven kwamen. Daarvoor wordt de extremistische Jemaah Islamiah (JI) verantwoordelijk gehouden.

Dit jaar werden extra maatregelen genomen uit vrees voor wraakacties van JI omdat onlangs drie JI-leden zijn geëxecuteerd wegens betrokkenheid bij de bloedige aanslagen op Bali in oktober 2002.

Veel moslims zijn het geweld zat en wilden een teken van harmonie laten zien. De jeugdorganisatie ‘Ansor’ van de grootste islamitische organisatie van Indonesië had haar leden op Java opgeroepen de politie te helpen bij de bescherming van kerken.

Ondanks de dreiging waren de kerken vol, aldus de Jakarta Post. In Kotabaru op Kalimantan, het Indonesische deel van Borneo, heeft men op straat tenten moeten bouwen omdat de kathedraal niet meer dan duizend bezoekers kon herbergen.

Ook de christenen in Bantul bij Yogyakarta vierden Kerst in tenten. Hun Heilig Hartkerk werd twee jaar geleden bij een aardbeving volledig verwoest en is nog niet herbouwd. (KN/KNA)