Vredesoproep Paus krijgt brede steun

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De oproep van Paus Franciscus voor een dag van gebed en boete voor vrede in Syrië en het Midden-Oosten krijgt wereldwijd brede steun...
20130904_Syrie01

De oproep van Paus Franciscus voor een dag van gebed en boete voor vrede in Syrië en het Midden-Oosten krijgt wereldwijd brede steun.

Afgelopen zondag hield de Paus een emotionele oproep tot vrede en veroordeelde hij het gebruik van wapens, met name de inzet van chemische strijdmiddelen. Om bij God verandering van de harten af te smeken heeft de Paus zaterdag 7 september uitgeroepen tot dag van gebed en boete. Hij heeft alle Katholieken, Christenen, niet-Christenen en niet-gelovige "broeders en zusters" opgeroepen zich daarbij aan te sluiten op een wijze "die hen past".

"Groeiende angst"

"Vandaag wil ik de tolk zijn van de kreet die met groeiende angst opstijgt vanuit alle hoeken van de aarde, uit ieder volk, uit ieder hart en vanuit de ene grote mensenfamilie", begon de Paus zijn bewogen Angelustoespraak voor enkele tienduizenden aanwezigen op het Sint-Pietersplein. "Het is de kreet die luid uitroept: wij willen een vreedzame wereld; wij willen mannen en vrouwen van vrede zijn; wij willen dat in onze wereldgemeenschap, die verscheurd is door verdeeldheid en conflicten, de vrede doorbreekt en er nooit meer oorlog is! Nooit meer oorlog!"

"Behoefte aan gebaren"

Franciscus riep op tot deelname aan een bijeenkomst op het Sint-Pietersplein van 19.00 tot 24.00 uur op het Sint-Pietersplein. "De mensheid heeft er behoefte aan dit soort gebaren voor de vrede te zien en woorden van hoop te horen!", aldus de Paus.

Tal van Bisschoppenconferenties, waaronder ook de Nederlandse, hebben zich achter de oproep van de Paus geschaard. Vanwege de korte termijn wordt vooral een beroep gedaan op lokale initiatieven waarvan er in de loop van de week steeds meer werden ontplooid.

Zo wordt in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Amsterdamse Onze Lieve Vrouwekerk Eucharistische aanbidding gehouden voor vrede in Syrië en het Midden-Oosten. Zaterdagmorgen is er in de kloosterkapel van de Redemptoristen in het Limburgse Wittem een liturgische viering voor Syrische Christenen.

Dankbaar

In Syrië zelf is het vredesinitiatief van de Paus door zowel Christenen als Moslims in grote dankbaarheid ontvangen. De Katholieke kerken zullen zaterdag zoveel mogelijk open zijn "ondanks oorlogsgeweld", heeft de Melkitische Patriarch Gregorius III Lutfi Laham laten weten. "Ook als er minder dan tien mensen zijn."

Moslims doen mee

De geestelijk leider van de Syrische Soennitische Moslims, grootmoefti Ahmad Badreddin Hassou, heft tegenover de Pauselijk Nuntius in Damascus laten weten "diep geraakt" te zijn door het vredesappel van de Paus. Hij liet informeren of hij zaterdag aan de bijeenkomst in Rome kan deelnemen. De grootmoefti heeft alle Syrische Moslims gevraagd om op 7 september gelijktijdig en in gemeenschap met de Paus in de moskeeën in heel Syrië om vrede te bidden.

Paus leidt wake

Paus Franciscus zal komende zaterdag op het Sint-Pietersplein zelf de gebedswake voor de vrede leiden. Dat heeft het Vaticaanse bureau voor ceremonieën bekend gemaakt.

De bijeenkomst begint om 19.00 uur en zal om 23.00 uur eindigen, een uur eerder dan oorspronkelijk de bedoeling was.

Aan het programma wordt nog gewerkt. Liturgische aanbidding, Rozenkransgebed en Pauselijke zegen zullen er zeker onderdeel van uitmaken. Ook zal de Paus zich in een toespraak tot de aanwezigen wenden.

De bijeenkomst is via internet rechtstreeks te volgen via rkk.nl of de videoverbinding op ww.vatican.va. Op Radio 5 besteedt Kruispunt Radio zaterdag tussen 14.00 en 15.00 aandacht aan het pauselijk initiatief.

Bron: KN, foto: Catholicnews