Vredesoproep na geweld in Zuid-Filippijnen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Leiders van de katholieke Kerk in Zamboanga (Zuid-Filippijnen) hebben een appel gedaan op de strijdende troepen de wapens neer te leggen en verzoening te sluiten. De stad was zondag het toneel van gewelddadige confrontaties tussen...
20130911Filippijnen01

Leiders van de katholieke Kerk in Zamboanga (Zuid-Filippijnen) hebben een appel gedaan op de strijdende troepen de wapens neer te leggen en verzoening te sluiten. De stad was zondag het toneel van gewelddadige confrontaties tussen regeringtroepen en rebellen van de Moro National Liberation Front (MNLF). De paus citerend over een mogelijke aanval op Syrië heeft mgr. Guillermo Afable van Digos opgeroepen tot gebed om verdere escalatie van het conflict te voorkomen. Verder zei hij dat een gewapend conflict geen voorbode is van vrede, maar alleen dient tot verder geweld. "Zoals paus Franciscus gezegd heeft", ging de prelaat verder, "gaan we door met bidden voor vrede in de wereld, want al deze conflicten hangen samen en zijn het werk van het kwaad. "

Minstens zes mensen werden gedood in de strijd, onder wie een politie officier en vier burgers. Verder raakten 24 mensen gewond. De rebellen ontvoereden tientallen mensen als gijzelaar en stelden voorwaarden voor hun bevrijding, waarvan de belangrijkste was de onafhankelijkheid van de regio van de Filippijnse regering. Incidenteel geweld tussen de twee partijen vindt ook nu nog plaats en er is weinig vooruitzicht op vooruitgang. Een appel voor vrede werd ook gelanceerd door mgr. Crisologo Manongas, apostolisch administrator voor het aartsbisdom Zamboanga. "Dialoog en onderhandelingen zijn de enige weg om een eind te maken aan het conflict in Mindanao. Scholen en bureaus zijn wegens het geweld gesloten, zei de prelaat, en de stad en de hele provincie zijn in opperste staat van alertheid. Zelfs de kathedraal loopt gevaar aangevallen te worden door extremisten. Dit is geen religieus conflict, adus de administrator maar een politieke strijd", en de regering zou niet moeten buigen voor chantage, maar starten met onderhandelingen.

De Filippijnse Kerk veroordeelt het recente geweld in het zuiden van de archipel dat gericht is onschuldige mensen, inclusief kinderen. Ze doen een beroep op de MNLF "om de wapens neer te leggen. Mgr. Manongas wijst er ten slotte op dat kerken in het aartsbisdom die getroffen zijn "zowel voor Christen als moslims open staan ". De islamistische oproerlingen van de MNLF strijden voor onafhankelijkheid van Manila en de creatie van een islamitische staat op het zuidelijke eiland Mindanao dat rijk aan bodenschatten is. Ondanks een vredesovereenkomst uit 1996, zijn de vijandelijkheden tussen de rebellen en de centrale regering gewoon door gegaan en hebben zelfs geleid tot een splitsing van de onafhankelijkheidsbeweging in diverse groepen. Een van hen, de Moro Islamic Liberation Front (MILF), heeft een ontwerptekst van een vredesakkoord met Manila getekend. Maar deze wapenstilstand, door beide partijen met scepsis ontvangen, loopt grote kans te verflauwen als gevolg van de strijd op dit moment.

Bron: AsiaNews

Foto: AsiaNews