Vredesdiplomaat Myanmar gestorven

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Patrick Sin Wa Naw Tsumhpawng, va- der van de missio- naris Augustine Zaw Aung in Hong Kong, is zaterdag 12 oktober gestorven. Hij overleed aan een zware hoofdwond die het gevolg was van een...
20131015MYANMAR01

Patrick Sin Wa Naw Tsumhpawng, vader van de missionaris Augustine Zaw Aung in Hong Kong, is zaterdag 12 oktober gestorven. Hij overleed aan een zware hoofdwond die het gevolg was van een motorongeluk te Myitkyina, de hoofdstad van de provincie Kachin in Myanmar. Sin Wa Naw was 65 jaar en intensief betrokken bij de strijd en het welzijn van zijn volk, de Kachin.

De Kachin is een etnische groep van zo’n 1.300.000 mensen die wonen in het noordelijke deel van Myanmar, grenzend aan China en India. De Kachin zijn decennialang slachtoffer geweest van brutale onderdrukking door het regeringsleger, waartegen zij vanaf 1962 in opstand kwamen. Vandaag hebben de militairen de grote steden en de lucratieve jademijnen onder controle, terwijl het Kachin leger autonomie geniet in het bergachtige gebied. Sinds juni 2011 is het geweld en de onderdrukking toegenomen. Tegelijkertijd begonnen de regering en de Kachin vredesbesprekingen met het doel een eind aan het conflict te maken.

Sin Wa Naw was een van de deelnemers in de besprekingen tussen de regering van Myanmar en de Kachin Independence Organisation (KIO) die sinds 1 augustus plaatsvonden in Laja Yang Village, gelegen in het gebied dat door de KIO gecontroleerd werd . De voormalige Amerikaanse president Jimmie Carter was ook betrokken bij de besprekingen. Op 10 oktober juist twee dagen voor de dood van Sin Wa Naw bereikten de twee partijen een zeven punten plan om een politieke dialoog te beginnen. Een gezamenlijk comité zal worden samengesteld om verdere gewapende conflicten te voorkomen en de vijandigheid te staken.

bron: AsiaNews

foto: codyromano.com