Vredesconferentie Syrië uitgesteld

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De vredesconferentie over Syrië is uitgesteld.og voor de officiële vaststelling van een datum voor de bijeenkomst die een oplossing moet vinden voor de crisis in Syrië, is er weer sprake van uitstel. Aanvankelijk...
20131108Brahimi01.jg

De vredesconferentie over Syrië is uitgesteld. Nog voor de officiële vaststelling van een datum voor de bijeenkomst die een oplossing moet vinden voor de crisis in Syrië, is er weer sprake van uitstel. Aanvankelijk ging men uit van 22 of 23 november als begindatum. Gisteren werd bekend dat deze datum niet gehaald wordt en dat men denkt de conferentie volgende maand te houden. Dat was de uitkomst van een overleg in Geneve tussen Lakhdar Brahimi, de afgezant van de VN en de Arabische Liga , na een dag vol ontmoetingen met verschillende diplomaten.

"We hoopten vandaag in staat te zijn een datum aan te kondigen voor de conferentie", zei Brahimi. "Maar helaas is dat niet gelukt." Brahimi sprak zijn vermoeden uit dat er niets dramatisch was voorgevallen in het overleg van de laatste dagen en dat het eigenlijk voorspelbaar was dat men niet tot overeenstemming zou komen . Maar, concludeerde hij, "we streven er nog steeds naar dat we de bijeenkomst voor het eind van het jaar kunnen houden".

In werkelijkheid is de situatie complexer dan Brahimi het voorstelt. President Assad lijkt niet bereid te zijn om over een overgangsregering te praten, de oppositie kom t niet tot overeenstemming over een leider en de Verenigde Staten heeft nog niet geantwoord op het Russische voorstel om Iran te betrekken bij het vredesoverleg. De voorzitter van de niet bewapende oppositionele Syrische Nationale Coalitie, Jarba Ahmed, noemde een uitnodiging aan Iran een "provocatie". Ook zei Jarba dat zijn Coalitie als de grootste oppositiegroep alleen aan de conferentie deel zal nemen als een verenigd front.

Bron: AsiaNews

Foto: abc.net.au