Voorzitter Indiase bisschoppenconferentie: doden Kandhamal hopelijk snel als martelaar erkend

maandag, 29 augustus 2016
Nieuws
De mensen die in 2008 in een uitbarsting van antichristelijk geweld in de regio Kandhamal werden vermoord, verdienen het om als martelaar te worden erkend.
Kandhamal_geweld

Dat stelt de voorzitter van de Indiase bisschoppenconferentie, kardinaal Oswald Gracias. De aartsbisschop van Moembai deed dit in een interview met AsiaNews, in aanloop naar de gedachtenis van de slachtoffers, die vandaag plaatsvindt. De kardinaal zei te hopen dat de doden van Kandhamal “snel tot het altaar van de martelaren verheven mogen worden”. Vorige week al zei mgr. John Barwa s.v.d., aartsbisschop in het meest getroffen gebied, dat de slachtoffers martelaren zijn. Dat wil zeggen dat zij zijn gedood uit haat tegen hun geloof.

Kandhamal

Het geweld dat in 2008 Kandhamal – een afgelegen gebied in de oosterse deelstaat Orissa – overspoelde, begon na de moord op een hindoe-nationalistische leider. Hoewel later bleek dat die gepleegd was door een maoïstische groep, werden de christenen ervoor verantwoordelijk gehouden. Groepen hindoe-militanten vielen christelijke dorpen aan, waarbij meer dan honderd doden vielen en tienduizenden mensen de bossen in vluchtten. De Indiase bisschoppen hebben herhaaldelijk opgeroepen tot gerechtelijke vervolging van degenen die het geweld aanwakkerden en compensatie voor de slachtoffers. Daar is het tot op heden echter niet van gekomen. 

(Bron: KN/CC)