Voorzichtig optimisme over de toekomst voor de Katholieken in Libië

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het ziet ernaar uit dat de Katholieke Kerk in Libië er niet slechter af zal zijn onder een nieuwe door de rebellen geleide regering dan onder de dictatuur van kolonel Muammar Kadaffi. "De toekomst is erg onzeker, maar de...
20110826Libie

Het ziet ernaar uit dat de Katholieke Kerk in Libië er niet slechter af zal zijn onder een nieuwe door de rebellen geleide regering dan onder de dictatuur van kolonel Muammar Kadaffi. "De toekomst is erg onzeker, maar de tekenen uit de streken van het land die sinds maart onder controle van de rebellen staan, wijzen erop dat Katholieke geestelijken en zusters als voorheen gewoon hun gang kunnen gaan. We hopen dus dat dit een goed teken voor de toekomst is", stelt een vooraanstaande persoon in de plaatselijke Kerk, die om veiligheidsredenen anoniem wenste te blijven, meldde EWTN News op 25 augustus. De verklaringen werden gedaan terwijl de door de NAVO gesteunde Libische rebellen hun greep op de hoofdstad Tripoli verstevigen en zich een weg banen naar Sirte, de woonplaats van kolonel Kadaffi dat nog onder controle van zijn volgelingen staat. De huidige verblijfplaats van kolonel Kadaffi is nog onbekend.

 

Ofschoon Kadaffi Moslim is, kon de Katholieke Kerk tijden zijn 42-jaren durende dictatuur vrijwel ongehinderd haar werk in parochies en ziekenhuizen doen. Daarentegen is de laatste tijd de vrees geuit dat belangrijke elementen onder de rebellen een Islamistisch programma voor ogen zouden hebben. In de afgelopen dagen is er ook zorg geuit over de veiligheid van een Franciscaner gemeenschap bij de enige Katholieke kerk in Tripoli. "Maar ik heb net met de Franciscaner geestelijken in Tripoli gesproken,"meldde EWTN News. "Zij zeggend at hun omstandigheden niet gemakkelijk zijn, maar dat zij het goed maken. Zij kunnen moeilijk de straat op vanwege de gevechten. Er lopen veel gewapende mensen op straat en er wordt veel geschoten." De Kerkelijke bron voegde hieraan toe dat er thans maar drie Franciscanen in Tripoli zijn, omdat de andere drie leden van de gemeenschap op het ogenblik niet naar het land kunnen terugkeren. De drie Franciscanen proberen Libië via Tunesië binnen te komen, maar het ontregelde vervoerssysteem en de gesloten wegen maken dit onmogelijk. Een van de geestelijken is een pater die naar de Wereld Jongeren Dagen in Madrid was gereisd.

De Katholieke bevolking van Libië wordt op ongeveer 100.000 geschat "van wie de meesten immigranten zijn "maar dat aantal zal sinds het uitbreken van de gevechten in februari zijn afgenomen. In totaal zijn er ongeveer 25 Katholieke geestelijken werkzaam in het land. De meesten verblijven in Tripoli in het westen en in de stad Benghazi in het oosten. Er zijn ook ongeveer 60 zusters die werkzaam zijn in de ziekenhuizen van het land.

EWTN News meldt dat, ofschoon Katholieken maar een klein percentage uitmaken van de 6 miljoen tellende bevolking van Libië, het werk van de geestelijken en zusters van de Kerk bijzonder gewaardeerd wordt door de gewone Libiërs die in overgrote meerderheid Moslim zijn.

Bron: EWTN News.

Vertaling: Henk Revis.