"Voorzichtig opkomen voor Asia Bibi"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Pogingen om de executie van de katholieke Pakistaanse Asia Bibi te voorkomen, moeten gepaard gaan met voorzichtigheid. Dat zegt priester...
20120108_AsiaBibi01

Pogingen om de executie van de katholieke Pakistaanse Asia Bibi te voorkomen, moeten gepaard gaan met voorzichtigheid. Dat zegt priester Emannuel Yousaf Mani, hoofd van het comité voor rechtvaardigheid en vrede van de Pakistaanse bisschoppenconferentie.

Volgens Mani is de zorg die uit de internationale campagnes om Bibi te helpen blijkt, begrijpelijk. "Maar het leven van deze vrouw is zeer belangrijk voor ons, en wij zullen niets doen om dat in gevaar te brengen. (€¦) Wij moeten in stilte voor het Hof wachten op de uitspraak in haar beroep.

Bibi’s zaak kreeg in 2010 wereldwijd aandacht toen zij ter dood werd veroordeeld omdat zij Pakistans blasfemiewetten zou hebben overtreden. Die bepalen dat wie de islam beledigt, wordt opgehangen. Critici zeggen dat de wetten vaak onrechtvaardig zijn en een instrument zijn geworden om religieuze minderheden te onderdrukken en ruzies tussen moslims onderling te beslechten.

Asia Bibi wacht nog altijd op de uitspraak in het beroep dat zij tegen het vonnis aantekende. Ze is overgebracht naar een isoleercel zonder ramen, wasbak of toilet vanwege de bedreigingen die moslims tegen haar uitten.

Yousaf zei dat de voorzichtigheid van de kant van de Pakistaanse Kerk voortkomt uit zorgen dat "wie eerder druk zetten om een pardon voor Bibi te krijgen, werden vermoord door moslimextremisten". Een "pardon in een klimaat met een twistzieke publieke opinie redt niet noodzakelijkerwijs de levens van Asia Bibi en haar familie".

(Bron: Katholiek Nieuwsblad/CNA)