Voortdurende verdwijningen en gedwongen bekeringen van Christelijke vrouwen in Pakistan

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Rebecca Masih, een jonge Christelijke gezondheidswerker, was op 2 oktober op weg naar haar werk toen ze werd ontvoerd door gewapende mannen in Sukkur, een stad in de provincie Sindh. Rebecca's verdwijning is de...
ForcedMarriage_1389379a-600x495

Rebecca Masih, een jonge Christelijke gezondheidswerker, was op 2 oktober op weg naar haar werk toen ze werd ontvoerd door gewapende mannen in Sukkur, een stad in de provincie Sindh. Rebecca’s verdwijning is de derde gedocumenteerde ontvoering van een Christelijke vrouw in Pakistan sinds augustus. "Rebecca ging naar haar werk in een ziekenhuis in een riksja toen drie gewapende mannen haar uit de riksja in hun auto sleepten," vertelde Babu Ranjha, een lokale mensenrechtenactivist tegen ICC.

Rebecca, 23, werd naar verluidt vastgebonden met een doek en een pistool bedreigd. Al haar bezittingen, met inbegrip van haar handtas en mobiele telefoon, werden in beslag genomen voordat ze werd meegenomen naar een islamitisch centrum in Daharki, een stad in het Ghotki district in de provincie Sindh. "Het hoofd van het centrum verklaarde op het lokale politiebureau dat Rebecca een moslim meisje is," heeft Ranjha uitgelegd. "In een telefoongesprek aan haar ouders vertelde hij dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over hun dochter of wettelijke bescherming aan te vragen, want ze had zich bekeerd tot de islam. ‘Ze zal nooit meer terugkeren naar je,’ zei hij tegen hen."

Rebecca moest naar verluidt trouwen met Manzar Deher, een moslim in het centrum, en kreeg de naam Kalsoom Bibi. Voorafgaand aan de verdwijning van Rebecca, was een hindoe meisje ook ontvoerd en onder dwang getrouwd door dezelfde ontvoerders, meld de Pakistaanse Christian Post. Rebecca’s vader, Younas Masih, heeft de ontvoering van zijn dochter bij de lokale politie gemeld en er is een rechtszaak gepland. Younas vreest echter dat de autoriteiten de ontvoerders beschermen. "Ik smeek de autoriteiten, de regering en de Christelijke leiders om me te helpen mijn dochter terug te krijgen," vertelde Younas aan ICC. "Ik geef mijn woord dat ik nooit een aanklacht tegen iemand zal indienen als ik Rebecca terug krijg. Ik wil haar gewoon terug."

Volgens Ranjha, hebben Rebecca’s ouders geluidsopnames van hun dochter waaruit haar Christelijke geloof blijkt, dat zij van plan zijn om te gebruiken in de rechtbank. "Er is bewijs dat Rebecca gedwongen is om zich te bekeren tot de islam, ‘heeft Ranjha gezegd. Rebecca’s ontvoering gebeurde slechts een week nadat Shumaila Bibi, een jonge Christelijke vrouw uit Faisalabad, werd ontvoerd en onder dwang bekeerd tot de islam op 24 september. Medio augustus, was een ander Christelijk meisje, Muqadas Kainat, 12 jaar oud, verkracht door vijf moslimmannen voordat haar lichaam dood werd aangetroffen in een veld in Sahiwal, een stad in de provincie Punjab, meldde Salem News.

"Complicerende factor is het feit dat een aantal Christelijke meisjes in dit afgelegen gebied zijn verkracht en gedwongen om zowel te trouwen in de moslimgemeenschap en van hun eigen religie af te zien", schrijft Salem News. "Er is volgens de Christelijke gemeenschap een geschiedenis in dit deel van Pakistan, waarbij lokale autoriteiten gevallen van verkrachting of ander geweld tegen Christenen niet onderzoeken, vaak uit angst voor invloedrijke moslims of militanten." Tijdens de eerste vijf maanden van 2012, waren er 40 aanrandingen, 14 moorden, 22 ontvoeringen, en zes gedwongen huwelijken van kinderen in Faisalabad alleen, meldde De Vereniging voor de Bescherming van de Rechten van het Kind (SPARC). Ontvoeringen van meisjes en vrouwen uit religieuze minderheden worden vaak vergezeld door daden van extreem geweld, met inbegrip van verkrachting, mishandeling en andere vormen van lichamelijke en geestelijke mishandeling. Net als Rebecca, zijn Christelijke meisjes weinig wettelijke rechten gegeven als ze het geluk hebben om te ontsnappen. Vaker wel dan niet, maar hun families zie ze nooit meer.

"Het is een schande. Dergelijke incidenten komen vaak voor," vertelde Christelijke bronnen in Faisalabad aan Fides, het officiële Vaticaanse persbureau. "Christelijke meisjes worden beschouwd als goederen die beschadigd mogen worden als plezier. Hen misbruiken is een recht. Volgens de gemeenschap mentaliteit is het zelfs geen misdaad. Moslims beschouwen ze als oorlogsbuit."

 

Bron: ICC

Foto: BBC