Voormalig priester Haarlem vrijgelaten

vrijdag, 20 oktober 2017
Nieuws
Maurizio Pallù (63) was eerder als pastoor werkzaam in Nederland. De Italiaanse priester werd vrijdag in Nigeria ontvoerd en dinsdag vrijgelaten.
20171016-Nigeria_Maurizio_Pallu_Ontvoerd

De priester is verbonden aan de Neocatechumenale Weg en was namens die beweging een aantal jaar als missionaris in Nederland. Hij was pastoor in Haarlem en Heerhugowaard. Het is de tweede keer dat priester Pallù is ontvoerd op de feestdag van OLV van Fatima. Ook twee jaar geleden werd hij in Nigeria ontvoerd. De priester sprak woensdag, na zijn vrijlating, met Radio Vaticaan en merkte op dat het deze keer moeilijker was, maar dat hij "de wonderen zag die de Heer deed, grote wonderen om ons in leven te houden. Het betekent dat de Heer een groot plan in dit land heeft, omdat de duivel met grote kracht aanvalt om het werk van God in deze natie te vernietigen."

Conflict binnen criminele groep
Drie jaar geleden werd hij als missionaris naar Nigeria gezonden. Daar werd hij vrijdag ontvoerd. Dat gebeurde in Benin City, een stad in het zuiden van het land. Don Pallù was daar met vier andere mensen. De groep was het slachtoffer van een roofoverval door een gewapende bende, waarna enkel de priester door hen werd meegenomen. Volgens de Italiaanse krant La Stampa heeft de priester in een telefoongesprek na zijn bevrijding aan mensen in zijn nabijheid verteld dat de criminelen onderling slaags raakten. Een van hen wilde de gevangenen vermoorden en schepte op vier mensen te hebben vermoord. Het hoofd van de groep, met wie de priester een goede verstandhouding had, nam de beslissing hen vrij te laten.

Meer ontvoeringen
De regio rond Benin City staat bekend als een risicogebied. Regelmatig worden er mensen ontvoerd door criminele bendes. Die proberen zo losgeld te krijgen. Ook priesters en religieuzen worden het slachtoffer van ontvoeringen. Niet vanwege hun geloof, maar omdat de bendes hopen dat de Kerk losgeld voor hen betaalt. Zo werd op 27 september Lawrence Adorolo, pastoor van een kerk in Okpella, ontvoerd. Er is losgeld voor hem geëist. Mgr. Gabriel Dunia, bisschop van Auchi in Nigeria, liet echter aan missieorganisatie Fides weten dat “de Kerk geen losgeld betaalt”. Daarmee volgt hij de lijn van de Nigeriaanse bisschoppenconferentie. Die weigert elk verzoek om losgeld voor ontvoerde priesters en religieuzen.

Bron: Avvenire/Katholiek Nieuwsblad