Voltooiing van de parochiekerk van Kulchitsi in West-Oekraïne

Project
De Oekraïense Grieks-Katholieke Kerk, die de H. Mis viert volgens de Oosterse ritus maar de autoriteit van de Paus erkent, werd in 1946 onder dwang door de communisten ontbonden. Haar bisschoppen, priesters en gewone gelovigen werden vervolgd op de meest
ACN-20150512-24513

De Oekraïense Grieks-Katholieke Kerk, die de H. Mis viert volgens de Oosterse ritus maar de autoriteit van de Paus erkent, werd in 1946 onder dwang door de communisten ontbonden. Haar bisschoppen, priesters en gewone gelovigen werden vervolgd op de meest wrede en grove manier, en het aantal martelaren loopt in de duizenden. Een van de meest bekende getuigen van het geloof in de Oekraïne was kardinaal Josyf Slipyj (1892-1984), die 20 jaar lang de wreedheden van een aantal opeenvolgende Sovjet-gevangenkampen moest ondergaan. Een van die kampen lag boven de Poolcirkel, waar hij onbeschrijflijke kwellingen leed bij temperaturen van -45° Celsius. Pater Werenfried van Straaten, de stichter van "Kerk in Nood", stond hem bijzonder na en met behulp van duizenden gelovige weldoeners, bood hij heel veel steun aan de vervolgde en onderdrukte Oekraïense Katholieke Kerk. Later bedankte Kardinaal Lubomyr Husar, die van 2001 tot 2011 aan het hoofd stond van de Oekraïense Katholieke kerk, Pater Werenfried met de volgende woorden: "Vandaag kunnen we openlijk spreken en zeggen dat tot de veranderingen, uw organisatie de enige katholieke organisatie was die de Kerk in de Oekraïne hielp en dat U dus tot op heden de grootste weldoener bent van de Oekraïense Kerk."

Sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie is de Oekraïense Kerk weer vrij en de gelovigen kunnen hun geloof beleven zonder daarin te worden gehinderd – Maar toch is onze hulp nog steeds nodig. Want wat massaal werd vernietigd gedurende zoveel tientallen jaren, kan niet van de ene op de andere dag eenvoudigweg weer worden opgebouwd.

Zo is er bijvoorbeeld het dorp Kulchitsi in West-Oekraïne, niet ver van de stad Sambir, dat nog steeds geen kerk heeft. Het enige waarop dit dorp kan bogen is dat het de geboorteplaats is van een zekere Georg Franz Kolschitzky, die in de 17e eeuw het eerste koffiehuis in Wenen vestigde. Tot nu toe hebben de Oekraïense katholieke gelovigen de Heilige Liturgie moeten vieren in een schuur. Maar op eigen initiatief zijn zij begonnen met de bouw van een nieuwe kerk. Hun jonge parochiepriester Ivan Dubravsky is zeer geliefd om zijn enorme inzet en enthousiasme. Hij werkt er ook hard aan om een vreedzame en vruchtbare co-existentie te bewaren met de Orthodoxe kerk, die in het dorp de meerderheid uitmaakt.

De nieuwe kerk zal van hout worden gebouwd in de traditionele stijl. Maar ondanks hun harde werken, hebben ze niet genoeg geld om de kerk te voltooien en dus heeft de priester, Ivan Dubravsky, zich tot "Kerk in Nood "gewend om hulp. Wij hebben hem 3500 euro beloofd.

Dit project is een voorbeeld van het werk dat "Kerk in Nood" doet. Tenzij u anders aangeeft, wordt uw gift aan dit of een ander soortgelijk project besteed, dat overeenstemt met de pastorale prioriteiten van "Kerk in Nood".

 

Projectcode: 439-01-19