fbpx

“Volk Venezuela verraden en belegerd”

donderdag, 23 januari 2020
Nieuws
Volgens bisschop Basabe van het bisdom San Felipe wordt Venezuela "de basisbenodigden van het leven" ontzegd. Hij sprak over de situatie van het land met Kerk in Nood.
ACN-20180817-75076

Wanhoop en teleurstelling, maar ook hoop en geloof waren de kern van de homilie van bisschop Victor Hugo Basabe, de bisschop van het bisdom San Felipe en apostolisch administrateur van het aartsbisdom Barquisimeto tijdens de 164e bedevaart op de dag van de ‘Divina Pastora’ (Goddelijke Herderin). In zijn overweging vergeleek bisschop Basabe de vervolging met die van het volk van Bethulia in Israël, zoals beschreven in de lezing van de dag. “Ook Venezuela kent een belegerd volk, een volk dat iemand wil afbreken en de basis van het leven wil ontnemen. Het dwingt veel van onze geliefden om nieuwe wegen te vinden en nieuwe horizonten te zoeken om te kunnen overleven.”

Hypocrisie en desinteresse
Veelzeggend is volgens de bisschop de realiteit van gezondheidswerkers “die ‘magische daden’ verrichten door in een land te leven dat hen niet toestaat ‘hun beroep uit te oefenen, zelfs met het noodzakelijke absolute minimum aan middelen.” Het land is volgens Basabe het slachtoffer van een systeem geleid door mensen die alleen maar geven om “wat ze uit Venezuela kunnen halen en niet om wat ze ervoor kunnen doen. Mensen met verborgen belangen, die hypocriet en ongeïnteresseerd zijn in het leven van miljoenen mensen en hun meest abjecte armoede.”

Verraden door politici
Bisschop Basabe benadrukte hoe belangrijk het zou zijn voor het volk om politici te hebben die echt van het land houden, die voldoende ethische referentiebeginselen hebben, en niet egocentrische en partijgebonden belangen. “Het Venezolaanse volk, enthousiast voor verandering, werd verraden door dezelfde politieke handelaren in wie het haar vertrouwen stelde op 6 december 2015, maar die uiteindelijk zichzelf verkochten voor een hongerloon. Zo is het volk het slachtoffer van een nieuwe Holofernes – zoals in Bethulia – die de controle over het land alleen met geweld kunnen behouden. Ondanks de eed die ze hebben afgelegd om het land en de burgers te verdedigen, zijn ze politiek bevooroordeeld en laf tegenover dezelfde mensen wanneer zij roepen om gerechtigheid.”

Maria, de treurende moeder
De bisschop vergeleek het lijden van de Maagd Maria over de dood van Jezus met het lijden van miljoenen Venezolaanse moeders geconfronteerd met ‘de dood van hun kinderen door honger en ondervoeding en vanwege hun fysieke afwezigheid als gevolg van gedwongen migratie. Hij eindigde met gebed en een boodschap van hoop, geloof en eenheid voor het Venezolaanse volk. “Het is tijd voor vertrouwen en eenheid, zodat we ons als volk kunnen opbouwen als een muur van vreedzaam verzet tegen degenen die ons willen belegeren en die ons het vertrouwen in God en in een betere bestemming willen laten verliezen door het intimiderende gebruik van macht.”