"VN medeplichtig aan regime Cuba"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
"Het zwijgen en de schandalige weigering naleving van de mensenrechten op Cuba te eisen" maakt de VN-mensenrechtencommissie tot een "medeplichtige" van het Cubaanse regime. Dat schrijft de voorzitter van de Christian Liberation Movement op Cuba, Oswaldo
paya-200-x-273

"Het zwijgen en de schandalige weigering naleving van de mensenrechten op Cuba te eisen" maakt de VN-mensenrechtencommissie tot een "medeplichtige" van het Cubaanse regime. Dat schrijft de voorzitter van de Christian Liberation Movement op Cuba, Oswaldo Paya.

In ene uitgebreid schrijven aan de commissie hekelt hij ook de Algemene Vergadering en vele andere VN-instanties die het Cubaanse volk door hun houding ‘schaden". Hij verwijt hen te zwijgen ten aanzien van het ontbreken van vorderingen op het gebied van mensenrechten. Hij riep de commissie op president Raul Castro te vragen de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens te publiceren dat het land onlangs heeft ondertekend.

Paya bekritiseerde opnieuw de aanhoudende mensenrechtenschendingen zoals de arrestatie in 2002 van meer dan vijftig mensen omdat zij naleving van de mensenrechten eisten.

Volgens de dissident staan ook kerkelijke leiders zwaar onder druk.

In zijn brief pleit Paya ook voor opheffing van het Amerikaanse embargo dat al sinds decennia het leven op Cuba bemoeilijkt. "Het is precies het volk van Cuba da eronder lijdt en de gevolgen daarvan vormen geen positief element voor verandering."

Bron: KN/CNA