VN-chef waarschuwt voor genocide

woensdag, 23 augustus 2017
Nieuws
Volgens VN-noodhulpcoördinator Stephen O'Brien tekenen zich in de Centraal-Afrikaanse Republiek "de eerste waarschuwingstekenen voor genocide" af.

Volgens VN-noodhulpcoördinator Stephen O’Brien tekenen zich in de Centraal-Afrikaanse Republiek "de eerste waarschuwingstekenen voor genocide" af. In de stad Bangassou zag O’Brien vorige maand hoe tweeduizend moslims worden opgevangen in een katholieke kerk nadat hun huizen waren platgebrand door leden van de Anti-Balaka. Die militie zat volgens hem "gewoon te wachten, zodat ze hen konden vermoorden als ze probeerden ergens anders heen te gaan, terwijl de huizen van elke christelijke familie ongemoeid bleven."

Kritiek op VN-soldaten
Bisschop Aguirre van Bangassou en de lokale imam Layame reageerden vorige week nog furieus nadat Marokkaanse VN-troepen "lukraak op onschuldige burgers hadden geschoten en moordende Selekarebellen vrij spel hadden gegeven", aldus Aguirre. Ook de imam is, na onderzoek, hard in zijn oordeel: “De mensen zijn getuigen en slachtoffers van het optreden van het Marokkaanse VN-contingent in de stad. De mensen willen dat zij weggaan omdat zij hebben gefaald bij hun taak de burgerbevolking te beschermen. Deze troepen doen weinig tot niets wanneer milities burgers aanvallen. Sommigen zeggen dat de Marokkaanse militairen zelfs de oorzaak zijn van verschillende moorden omdat zij lukraak op burgers schieten waarvan zij beweren dat het militieleden zijn.”

Onderdak
Bangassou en omgeving zijn de laatste tijd het toneel geweest van bloedige confrontaties tussen Selekarebellen en de anti-Balaka milities, bestaande uit animisten en christenen. Het geweld van de Seleka’s lokt wraakacties uit van de anti-Balaka’s. Zodra de VN-troepen hun hielen gelicht hebben vallen deze de moslims aan. Sinds 13 mei biedt de kathedraal van Bangassou, met instemming van de aartsbissschop, onderdak aan rond 2100 doodsbange moslims. Tot nu toe hebben de milities het niet aangedurfd de kathedraal aan te vallen.

Vreedzame verkiezingen
Ondanks vreedzame verkiezingen in 2016 wordt er nog steeds flink gevochten in het zuidoosten en het midden van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Sinds mei kwamen daarbij meer dan driehonderd mensen om het leven en sloegen meer dan honderdduizend anderen op de vlucht. "De situatie escaleert flink", zei de VN-chef. "We kijken nu naar dingen waar we een hele lange tijd niets meer over hoorden. Er is een hele diepe beweging richting etnische zuivering gaande."

Sektarische strijd
De CAR is twee keer zo groot als Frankrijk, maar heeft slechts 1.300 kilometer geasfalteerde wegen. Er zijn iets meer dan twaalfduizend VN-blauwhelmen aanwezig, die de burgers in het hele land moeten beschermen, zei O’Brien. In verschillende gebieden in het zuidoosten van de CAR wordt weer hevig gevochten.

Het land, een van de armste ter wereld, kampt met geweldsuitbarstingen sinds de overwegend islamitische Seleka-rebellen in 2013 de christelijke president afzetten en de macht grepen. Christelijke milities, de Anti-Balaka, vochten terug, wat leidde tot duizenden doden en honderdduizenden vluchtelingen. Veel moslims vluchtten naar buurlanden Tsjaad of Kameroen, veel christenen naar Congo.

Ontwapening
Volgens O’Brien kan de regering van de CAR alleen invloed uitoefenen in hoofdstad Bangui en de omliggende regio. Dat betekent dat er dringend behoefte is aan "een manier om overal een soort overheidsautoriteit af te dwingen", aldus de noodhulpcoördinator. Ook moet de internationale gemeenschap "een hele duidelijke, praktische methode vinden om deze personen over te halen de wapens neer te leggen."

Volgens bisschop Aguirre was een van de problemen in Bangassou juist dat de ontwapende Anti-Balaka de bevolking niet langer konden beschermen tegen de Séléka, met 40 doden waaronder 6 medewerkers van het Rode Kruis als gevolg.

Bronnen: Kerk in Nood, Fides, AP