Ook de VN-vluchtelingenor- ganisatie UNHCR maakt zich zorgen over de aanhoudende uittocht van Christenen uit Irak. Sinds de aanslag eind oktober op de Syrisch-katholieke kathedraal in Bagdad zijn grote delen van de Christelijke gemeenschappen uit Bagdad en Mosul op de vlucht geslagen. Dat heeft de UNHCR vrijdag in Genë¨ve bekend gemaakt.
Stop uitzettingen
Tegelijkertijd deed de VN-organisatie een oproep uitzetting van Irakese asielzoekers te staken. De vluchtelingen dienen volgens de Vluchtelingenconventie van 1951 onder internationale bescherming geplaatst worden of een vergelijkbare rechtsstatus krijgen.
Volgens gegevens van de UNHCR heeft Zweden afgelopen woensdag twintig Irakese asielzoekers onvrijwillig op het vliegtuig naar Bagdad gezet. Onder hen waren verschillende Christenen.
Eén van hen heeft tegenover de UNHCR verklaard dat hij in 2007 was gevlucht nadat Moslimmilitanten gedreigd hadden hem te doden.
Via het Midden-Oosten kwam hij in Zweden terecht waar hij asiel aanvroeg. Zij verzoek is afgewezen met de mededeling dat hij in zijn vaderland geen gevaar meer zou lopen omdat de veiligheidssituatie zich blijft verbeteren.
Meer vluchtelingen
Volgens de UNHCR hebben meer dan duizend gezinnen sinds begin november Irak verlaten. Velen zijn na acute bedreiging praktisch zonder enige bezittingen op de vlucht geslagen. De autoriteiten van buurlanden Syrië, Jordanië en van Libanon hebben de UNHCR al om hulp gevraagd om de stroom op te vangen.
Kerken en NGO’s hebben al gewaarschuwd dat de vluchtelingenstroom de komende weken nog verder zal aanzwellen.
Geweld concentreert zich
De UNHCR erkent dat de Irakese regering zich meer bekommert om de veiligheid van minderheden, zeker na de aanslag van 31 oktober, waarbij meer dan vijftig doden en zeventig gewonden vielen. De autoriteiten laten betonnen soms drie meter hoge veiligheidsmuren rond kerkgebouwen optrekken met controleposten. Hoewel het gebaar wordt gewaardeerd ervaren verschillende geloofsgemeenschappen de muur als intimiderend en als symbool van repressie en bedreiging.
Hoewel het aantal aanslagen het afgelopen jaar sterk is teruggedrongen lijken die zich meer en meer te concentreren op minderheden, aldus de VN-vluchtelingenorganisatie.
Bron: KNA