fbpx

Vluchtelingen Marawi: "Verlangen naar huis"

donderdag, 10 augustus 2017
Nieuws
In de Filipijnse stad Iligan distribueerde Kerk in Nood gisteren goeden onder mensen die gevlucht zijn uit de door oorlog verscheurde stad Marawi.
20170810-ACN-hulp-Marawi

Door Josemaria Claro, ACN Filipijnen

Terwijl de Katholieke Kerk de vluchtelingen in de evacuatiecentra blijft bijstaan, is het nu begonnen de Maranaos te helpen die bij hun families verblijven. Velen leven met maximaal vijftien mensen opgepropt in kleine huizen en zonder de benodigde levensmiddelen. Groter dan het ongemak is voor veel vluchtelingen het gebrek aan inkomen. De Maranaos, merendeels handelaren en ondernemers, verlieten hun huizen en bedrijven snel en dachten dat het conflict slechts enkele dagen zou duren. De belegering is nu op zijn 78ste dag.

Rasmia Hadjiserab, 63 jaar oud, had meerdere winkels in Marawi. In een interview met Kerk in Nood vertelt hij dat het voor Maranaos [de inheemse bevolking van Marawi] beschamend is afhankelijk te zijn van hulpgoederen. "Hoewel we graag een bedrijf willen starten, kunnen we dat niet doen omdat we niet genoeg kapitaal hebben. Al onze activa zijn achtergelaten in Marawi City", zei Hadjiserab.

Omdat Maranaos, zoals Rasmia, de gastvrijheid van hun familie in Iligan niet willen misbruiken, wachten ze urenlang op noodhulp van de overheid of van liefdadigheidsorganisaties. "Hoewel wij niet in evacuatiecentra leven, kunnen we niet echt zeggen dat we beter af zijn. We hebben geen bron van inkomsten en ons voedsel is soms op rantsoen."

In samenwerking met het bisdom van Iligan en de Orde van Malta, heeft Kerk in Nood 1500 sanitaire kits verdeeld met zeep, tandenborstels, lotions en insectenafstotende middelen. "We waren niet in staat om iets met ons te brengen toen we gevlucht waren – geen kleren, geen slippers, geen extra kleren", bevestigde Hadjiserab toen ze gevraagd werd over het belang van de sanitaire kit die ze van ACN kreeg.

"We leven al drie maanden van noedels en sardientjes. Het is beter dan niets, maar we verlangen naar de dag waarop we terug kunnen keren naar onze boerderijen en weer zelf bereid voedsel eten", vertelt Domi Magondacan, een boer die in Tampilong, Marawi stad woonde.

Kerk in Nood ontving wereldwijd ongeveer € 25.000 voor noodhulp op de Filipijnen. Het is de bedoeling een ​​groter bedrag te geven voor de revalidatie van vernietigde gemeenschappen zodra het conflict in Marawi eindigt.