Vluchtelingen: Geen godsdienstvrijheid in Noord-Korea

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Bijna alle vluchtelingen uit Noord-Korea zijn het erover eens: in hun vroegere vaderland bestaat geen godsdienstvrijheid. Dat blijkt uit een enquête van de Zuid-Koreaanse mensenrechtenorganisatie...
20101223korea01

Bijna alle vluchtelingen uit Noord Korea zijn het erover eens: in hun vroegere vaderland bestaat geen godsdienstvrijheid. Dat blijkt uit een enquête van de Zuid-Koreaanse mensenrech- tenorganisatie "Databankcent-rum voor mensen- rechten in Noord-Korea". Aan het onderzoek namen 3.500 mensen deel, aldus het Zuid-Ko reaanse persbureau Yonhap.

Van de ondervraagden gaf 99,5% aan dat het communistische regime godsdienst als "opium voor het volk" beschouwt. Wie toch zijn godsdienst wil beleven is gedwongen dit in het diepste geheim te doen.

Propaganda

De weinige toegestane kerken dienen in de allereerste plaats voor propagandadoeleinden en zijn alleen toegankelijk wanneer buitenlanders op bezoek zijn. De plaats van de godsdienst is ingenomen door de persoonlijkheidscultus rond de "geliefde leider" Kim Jong-il en zijn familie.

De Noord-Koreaanse grondwet erkent overigens godsdienstvrijheid, de realiteit is echter totaal anders.

 

Bron: KNA