Opnieuw is een Koptische Christen in Egypte vermoord. Dit keer in het centrum van de hoofdstad. Daarmee komt het dodental op vijf in twee weken tijd. Ishak Ibrahim Fayez Younan, 37, werd op 16 januari in zijn woning in het oude deel van Caïro door zijn broer dood aangetroffen. Hij laat een vrouw en twee kinderen in de leeftijd van 10 en 12 achter.
Naar verluid is zijn keel doorgesneden, wat overeenkomt met de dood van andere Koptische Christenen in de laatste twee weken. Bij alle vijf was de keel doorgesneden, terwijl geld en kostbaarheden onaangeroerd bleken. Toch heeft de politie roof als mogelijk motief voor tenminste één van de moorden genoemd. Younan werd vermoord in het appartement dat hij had gehuurd om te kunnen werken in een fabriek die frisdrank levert aan supermarkten. Zijn vrouw en kinderen waren bij familie in El-Sheikh Zaied, een dorp in Boven Egypte.
Kerstmis met familie
Zijn broer, Magdy Younan, zei desgevraagd dat Ishak net naar Caïro was teruggekeerd, na een week vrijaf om het traditionele Koptische Kerstfeest op 7 januari te vieren en het huwelijk van een familielid bij te wonen. “Het was zijn eerste bezoek aan de familie in twee maanden tijd,” voegde Magdy hieraan toe. Ishak vertrok op 12 januari weer naar Caïro en bezocht Magdy op weg naar zijn woning. Hij bracht hem een pakket etenswaren – een traditioneel geschenk in Boven Egypte – afkomstig van hun ouders omdat Magdy hen tijdens zijn kerstvakantie niet kon bezoeken.
De vrouw van Ishak belde hem op 13 januari om te vragen of hij goed was aangekomen en alles in orde had aangetroffen. Dat was de laatste keer dat zij met hem sprak. Ze probeerde hem de volgende drie dagen op zijn mobiele telefoon te bereiken, maar kreeg geen antwoord. “Het maakte haar zeer ongerust, want het was nog niet voorgekomen dat ze elkaar zo lang niet hadden gesproken,” zei Magdy.
Geen gehoor
Ze vroeg Magdy een bezoek aan zijn woning te brengen om te zien wat er aan de hand was. “ik ging samen met onze schoonbroer naar Ishaks woning,” zei hij. “toen we aankwamen, vonden we de deur gesloten. We klopten luid aan maar niemand deed open. We gingen toen naar de fabriek waar we van Ishaks collega’s hoorden dat hij voor de kerstvakantie voor het laatst op zijn werk was geweest. We werden steeds ongeruster.”
Ishak was dertien jaar lang op de fabriek werkzaam geweest. Volgens Magdy kon hij goed overweg met zijn collega’s, die hem in de drie voorafgaande dagen ook hadden geprobeerd telefonisch te bereiken. Omdat ze geen antwoord kregen, namen ze aan dat hij nog bij zijn familie in El-Sheikh Zaied was. “We gingen weer terug naar zijn woning en kregen de deur open”, zei Magdy. “We vonden Ishaks lichaam in een plas bloed. Hij had een gapende wond in zijn keel. Er waren geen tekenen van een vechtpartij – alles lag op zijn plaats. Zijn portemonnee stak nog in zijn zak met daarin 400 Egyptische pond [ € 22]”.
Motief
“De moordenaar stal geen geld en ook niets anders uit de woning, wat erop wijst dat diefstal niet het motief was”, voegde Magdy hieraan toe. Magdy belde de politie, die onmiddellijk verscheen om de plaats van het misdrijf in ogenschouw te nemen en om vingerafdrukken te nemen. In de avond van 16 januari werd Ishaks stoffelijk overschot voor een autopsie naar een lijkenhuis overgebracht. De volgende dag werd het lichaam aan de familieleden overgedragen, die het naar hun dorp in El-Sheikh Zaied overbrachten voor de uitvaart vanuit de Sint George Koptisch-Orthodoxe kerk en voor de teraardebestelling op het familiekerkhof, diezelfde dag. “Mijn broer had geen vijanden. Hij was een eenvoudig en vredelievend man,” antwoordde Magdy op de vraag wie Ishak kwaad had willen doen. Hij liet zijn vrouw en kinderen achter om in Caïro in hun onderhoud te voorzien. Voor zijn gezin breekt nu zonder kostwinner een moeilijke tijd aan.”
In Boven Egypte wonen meer Christenen dan in de rest van het land. Het gebied is economisch achtergebleven en biedt minder werkgelegenheid. Egypte staat op de 21e plaats op de wereldranglijst met de 50 landen in de wereld waar het voor Christenen het allermoeilijkst is om te leven.
Bron: World Watch Monitor