Vrijdag 29 november 2019
Nieuws bericht

Het Hooggerechtshof van India heeft vijf Christenen vrijgelaten die 11 jaar in de gevangenis hebben gezeten voor de moord op de hindoe-swami Laxamananda Saraswati in 2008.

In 2008 vond een uitbarsting van antichristelijk geweld plaats in de Indiase regio Kandhamal (Foto: YouTube)
In 2008 vond een uitbarsting van antichristelijk geweld plaats in de Indiase regio Kandhamal (Foto: YouTube)

Die moord, door Hindoe-fundamentalisten toegeschreven aan Christenen, leidde tot een golf van sektarisch geweld in Kandhamal in 2008. De vijf onschuldige mannen, zijn op borgtocht vrijgelaten. Eerder werden twee andere Christenen in vrijheid gesteld. Colin Gonsalves van de "Human Rights Law Network", dat met een team van advocaten de verdediging voerde van de Christenen van Kandhamal: "We zijn blij dat ze op borgtocht zijn vrijgelaten en Kerstmis met hun familie kunnen doorbrengen."

"Dit is een overwinning voor waarheid en gerechtigheid voor Kandhamal", aldus journalist Anto Akkara, die met zijn onderzoek en het boek "Who Killed Swami Laxmamananda?" de Christenen vrijwaart. "De kwestie is niet gesloten. Voorlopig is er na 11 jaar alleen een vrijlating op borgtocht. Nu ligt de focus op het Hooggerechtshof van Orissa, waar een beroepsproces loopt. De onschuldigen moeten worden vrijgesproken. Alleen een onafhankelijk onderzoek kan de politieke samenzwering onthullen achter de fraude van Kandhamal, die heeft geleid tot de moord op de 81-jarige Laxmanananda. Dit zal de weg openen om de echte daders te identificeren en te bestraffen en de onschuldigen te compenseren", aldus Akkara.

De moord op Laxmanananda en vier anderen in zijn Ashram in het district Kandhamal op 23 augustus 2008 werd door extremisten van de Sangh Parivar omschreven als een ‘christelijke samenzwering.’ Bij de golf van geweld tegen Christenen werden 100 Christenen gedood, raakten 56.000 dakloos en werden 300 kerken en 6.000 christelijke huizen geplunderd en verbrand.

Bron: Fides

 

Doneer