Vietnamese priester neemt activisten in bescherming

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een katholieke priester heeft het openlijk opgenomen voor vijf politieke activisten, die onlangs voor televisie gedwongen erkenden "misdaden tegen de Vietnamese staat" te hebben begaan.
peter-phan-van-loi

Een katholieke priester heeft het openlijk opgenomen voor vijf politieke activisten, die onlangs voor televisie gedwongen erkenden "misdaden tegen de Vietnamese staat" te hebben begaan.

Ondanks het gevaar zelf te worden gearresteerd heeft father Peter Phan Van Loi het optreden van de staatstelevisie scherp veroordeeld. "Wij weten dat de politie en de (staats)media deze democratie-activisten doelbewust aanvallen om de publieke opinie tegen hen op te zetten. Zij vervullen de rol van Openbaar Aanklager en dat is illegaal. Hun afgedwongen bekentenissen hebben geen betekenis. Zij onthullen eerder de zwarte en wrede kant van deze regering", aldus de priester van het bisdom Hue.

Vorige week toonde de staatstelevisie gedurende tien minuten hoe vijf activisten "met gebogen hoofd hun misdaden tegen de Vietnamese staat bekenden". Het nieuws kreeg grote nadruk in de meer dan 700 kranten en overheidsuitgaven. Het blad van de communistische partij publiceerde hun namen en concludeerde dat zij ‘schuld hebben bekend en om clementie hebben gevraagd".

Het gaat om twee voormalige directeuren, een advocaat, een voormalige luitenant-kolonel en een ex-soldaat. De vijf zijn de afgelopen maanden gearresteerd omdat zij de nationale veiligheid in gevaar zouden brengen. Het vijftal heeft banden met de voor democratie en mensenrechten ijverende illegale groep Bloc 8406, een in 2006 opgerichte beweging met meer dan 2000 leden. Hun "misdaad" bestaat uit het verspreiden van folders en gedichten en het publiceren van pro-democratieartikelen via internet. Daarin verdedigen zij de vrijheid van meningsuiting en een meerpartijensysteem voor Vietnam.

De opgepakte activisten zijn zeer bekend en geliefd onder de bevolking. Hun bekentenissen hebben verbazing gewekt. Priester Phan Van Loi stelt echter: "Wij kunnen hen niet van lafheid beschuldigen omdat wij ze alleen maar in een televisie-uitzending hebben gezien. Dit soort bekentenissen worden alleen verkregen onder druk en door marteling."

Human Rights Watch (HRW) heeft de Vietnamese regering opgeroepen alle pro-democratie-activisten vrij te laten en het recht van vrijheid van meningsuiting te garanderen. Volgens HRW loopt Phan Van Loi groot gevaar zelf te worden gearresteerd.

Bron: AsiaNews