Vietnamese priester na veel omwegen bisschop gewijd

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Vietnamese priester John Mary Vu Tat is tot hulpbisschop van bisdom Hung Hoa gewijd, een bisdom ten westen van de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Pastoor Tat werd 23 jaar geleden in het geheim tot priester gewijd. De wijding van de nieuwe bisschop werd gev
mgr_john_mary_vu_tat_klein

De Vietnamese priester John Mary Vu Tat is tot hulpbisschop van bisdom Hung Hoa gewijd, een bisdom ten westen van de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Pastoor Tat werd 23 jaar geleden in het geheim tot priester gewijd.

De wijding van de nieuwe bisschop werd gevierd in de kathedraal van Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen in Son Tay op 15 juni, een stadje 60 km ten westen van Hanoi. Aanwezig waren 24 aartsbisschoppen en bisschoppen, 200 priesters en 10,000 gelovigen.

John Mary Vu Tat begon in zijn jeugd aan de priesterstudie, maar de Vietnamese overheid sloot zijn seminarie in 1966. Daarna werkte hij als slotengraver, landbouwer, timmerman en onderwijzer. Ook diende hij 24 jaar als dorpssecretaris.

Verkleed als groenteverkoper

Ondertussen studeerde hij in het geheim filosofie en theologie. Hiervoor fietste hij ruim zestig kilometer naar zijn docent en ‘s nachts weer terug naar huis. Hij verkleedde zich als groenteverkoper om niet op te vallen.

In april 1987 werd John Mary Vu Tat, zonder toestemming van de overheid, door bisschop Tung van Bac Ninh tot priester gewijd. Op weg naar zijn wijding fietste hij die dag 100 kilometer.

De priester verkreeg in 1997 zijn diploma in canoniek recht aan de Pauselijke Urbaniana Universiteit in Rome. Hij diende vervolgens als vice-rector van het St. Josef seminarie in Hanoi. Afgelopen maart werd zijn bisschopsbenoeming bekendgemaakt.

Hung Hoa is het meest uitgestrekte bisdom in het noorden van Vietnam. Er zijn 63 priesters en 202 nonnen actief voor 223.000 Katholieken. (Bronnen: UCANews, Reuters)