Vietnamese overheid wil kerk afbreken

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In het Vietnamese aartsbisdom Hue is opnieuw een strijd ontbrand tussen de Kerk en de staat over een stuk grond. Volgens berichtgeving van het nieuwsportaal VietCatholic op internet heeft de overheid woensdag aangekondigd de kerk van de parochie Vinh An
vietnam_catholic

In het Vietnamese aartsbisdom Hue is opnieuw een strijd ontbrand tussen de Kerk en de staat over een stuk grond. Volgens berichtgeving van het nieuwsportaal VietCatholic op internet heeft de overheid woensdag aangekondigd de kerk van de parochie Vinh An te zullen afbreken. Het stuk land waarop de kerk staat, is in het bezit van de erfgenamen van de enkele jaren geleden gestorven vorige bezitter Le Khinh. Met toestemming van de bezitters hadden de parochianen een kleine kerk gebouwd op het grondstuk.

De priester van de parochie vertelde tegen VietCatholic dat er sprake was van een intimidatiecampagne van de autoriteiten tegen hem en de parochie. Na incidenten als deze ontstaat in Vietnam in de katholieke gemeenschap de vrees dat er een grote "golf van vervolging" gaande is . Vooral in afgelegen gebieden bestaat de kans dat kerkelijk bezit op grote schaal in beslag genomen wordt. Ondertussen ondervinden de Vietnamese katholieken solidariteitsbetuigingen uit Australië. In Melbourne kwamen afgelopen vrijdag 2.000 mensen op de been voor een protestdemonstratie waartoe de Australische Vietnamese Christelijke Vereniging opgeroepen had. De voorzitter, Anthony Nguyen, zei dat "de Kerk in Vietnam de hardste vervolging van de laatste decennia" ondervindt. (KN/KNA)