Vietnamese katholieken voor de rechter gedaagd

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Acht Vietnamese katholieken moeten op 5 december voor de rechter verschijnen. Officieel wegens vandalisme en ordeverstoring, maar in werkelijkheid protesteerden zij op vreedzame wijze tegen de annexatie van kerkelijk grondbezit.
vietnam_-_manifestazione_25-200-x-150

Acht Vietnamese katholieken moeten op 5 december voor de rechter verschijnen. Officieel wegens vandalisme en ordeverstoring, maar in werkelijkheid protesteerden zij op vreedzame wijze tegen de annexatie van kerkelijk grondbezit.

De acht leken zijn opgepakt tijdens de onophoudelijke gebedswaken die vanuit de parochie Thai Ha in de Vietnamese hoofdstad Hanoi worden gehouden. De parochie, die is toevertrouwd aan paters redemptoristen, eist een stuk grond terug dat bij de communistische machtsovername in de jaren vijftig is onteigend. Protest

Sinds 1996 proberen de paters op alle mogelijke manieren via diplomatieke weg de grond terug te krijgen. Toen vorig jaar echter een begin werd gemaakt met het bouwrijp maken ervan, werden er vanuit de parochie gebedswaken georganiseerd om de publieke aandacht te vestigen op de kwestie.

Intimidatie

De autoriteiten hebben van alles in het werk gesteld om het vreedzame protest te smoren. Ook de komende rechtszaak wordt door de katholieken uitgelegd als een nieuwe poging tot intimidatie met als doel het verzet te breken. De autoriteiten hebben al laten weten de acht opgepakte lekengelovigen "zwaar te straffen" wegens "vernieling van staatseigendom en verstoring van de openbare orde".

De redemptoristen benadrukken dat de acht parochianen "vals zijn beschuldigd en op geen enkele manier de wet hebben overtreden".

‘Vernieling’

Om de gelovigen van de grond te weren hebben de autoriteiten er een stenen muur rond laten optrekken. Dat weerhield de parochianen en duizenden sympathisanten er niet van samen te blijven komen en iconen en kruisbeelden op te hangen.

Afgelopen 14 augustus, aan de vooravond van Maria Tenhemelopneming, zakte een gedeelte van de muur in ten gevolge van aanhoudende zware regenval. De plaatselijke autoriteiten hebben onmiddellijk de gelovigen beschuldigd van "vernieling van staatseigendom". Een tiental parochianen werd gearresteerd. Van hen hebben er minstens vier wekenlang gevangen gezeten.

Kort na de instorting heeft de gemeente de muur laten weghalen en gezegd dat de grond als park zal worden ingericht.

Bron: KN