Vietnamese katholieke activiste in hongerstaking

donderdag, 20 augustus 2015
Nieuws
De Vietnamese katholieke activiste Maria Ta Phong Tan is ruim drie weken in hongerstaking vanwege "mishandeling".
2015-05-09_Vietnam01

De Vietnamese katholieke activiste Maria Ta Phong Tan is ruim drie weken in hongerstaking vanwege "mishandeling" door de autoriteiten, meldt AsiaNews.

 

De voormalige politieagente werd in 2012 veroordeeld tot tien jaar cel wegens "anti-regeringspropaganda" via haar internationaal bekende blog.
Met de hongerstaking protesteert Ta Phong Tan tegen wat zij noemt de "mishandeling" van politieke gevangenen door de gevangenisautoriteiten. De vrouw zit gevangen in de provincie Than Hoa.

 

Slechte behandeling

 

De zus van de mensenrechtenactiviste, Ta Minh Tu, maakte de hongerstaking wereldkundig na een bezoek aan de gevangenis vorige week.
Waar andere gevangenen cellen met ramen hebben en door prikkeldraad omgeven worden heeft die van Maria geen ramen en is zij omgeven met vier meter hoge muren. Nu het zomer is lopen de temperaturen op tot veertig graden Celsius.

 

Nauwelijks contact

 

Ook zijn alle voorwerpen voor persoonlijke verzorging zonder opgaaf van redenen in beslag genomen en zijn de mogelijkheden om contact te maken met de buitenwereld ingeperkt.
Familieleden van de activiste, die op latere leeftijd katholiek werd, hebben haar vergeefs opgeroepen de hongerstaking te beëindigen.
Afgelopen mei maakten verwanten bekend dat Maria werd geïntimideerd en bedreigd door celgenoten. Zij beledigden onder meer haar moeder, Dang Thi Kim Lieng, die zichzelf drie jaar geleden in brand stak uit protest tegen de veroordeling van haar dochter.

 

Harde repressie

 

Vietnam treedt de laatste jaren keihard op tegen dissidenten, bloggers en religieuze leiders. Volgens Human Rights Watch zitten momenteel tussen de 150 en 200 bloggers en activisten gevangen vanwege hun opkomen voor de mensenrechten.

 

Bron en foto: AsiaNews