Het Vietnamese regime heeft op het allerlaatste moment de visa ingetrokken van een Vaticaanse delegatie die onderzoek doet voor het zaligverklaringsproces van de Vietnamese kardinaal Francis Xavier Nguyen Van Thuan.
De delegatie, onder leiding van kardinaal Peter Turkson, zou van 23 maart tot 9 april een bezoek brengen aan Vietnam.
Vietnamese katholieken zijn woedend over deze "flagrante schending van de godsdienstvrijheid" door de communistische regering. Door de onderzoekscommissie te weren spreekt het regime feitelijk een veto uit over het zaligverklaringsproces. Dat is een puur religieuze aangelegenhedi en heeft niets met politiek te maken, aldus Vietnamese katholieken.
Ter voorbereiding van de werkzaamheden van de Commissie, had de aartsbisschop van Ho Chi Minh Stad, kardinaal Jean Baptiste Pham Minh Man, alle gelovigen van zijn bisdom opgeroepen om "vurig te bidden voor het proces van zaligverklaring". Hij vroeg "priesters, religieuzen en leken" die kardinaal Van Thuan ooit ontmoet hebben of zaken weten die van belang kunnen zijn voor het proces "om tegenover de delegatie te getuigen van zijn deugd en heiligheid".
Het leven van kardinaal Van Thuan is nauw verbonden met de recente geschiedenis van het land. Op 23 april 1975, zeven dagen voor de val van Saigon, werd van Thuan tot bisschop-coadjutor van het gelijknamige bisdom benoemd. Drie maanden later werd hij door de communistische machthebber gearresteerd.
De kardinaal stond 13 jaar onder huisarrest, zonder proces te hebben gehad. Door te leven met een diep gewortelde hoop was hij in staat om de vele moeilijkheden en ontberingen waarmee hij werd geconfronteerd te overwinnen.
Vietnamese katholieken hopen nog steeds dat de autoriteiten alsnog een visum aan de Commissie toekennen, zodat zij snel aan de slag kan met de noodzakelijke procedures voor de zaligverklaring.
(Bron: Katholiek Nieuwsblad/AsiaNews)