Vietnam verhindert Paasviering

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Opnieuw hebben de Vietnamese autoriteiten de viering van een kerkelijk hoogfeest in het noordelijk gelegen Son La verhinderd, meldt AsiaNews.
vietnam_f_0416_-_catholic-200-x-127

Opnieuw hebben de Vietnamese autoriteiten de viering van een kerkelijk hoogfeest in het noordelijk gelegen Son La verhinderd, meldt AsiaNews.

Anthony Vu Huy Chuong, bisschop van Hung Hoë¡, had priester Nguyen Trung Thoai naar Son La gestuurd om daar Pasen te vieren met de gelovigen. Die hadden clandestien een ruimte geschikt gemaakt om de Mis te vieren. Volgens lokale bronnen werd priester Nguyen door een tiental agenten tegengehouden en teruggestuurd. Gelovigen probeerden de priester te ontzetten en alsnog naar de kerkruimte te begeleiden. Om te voorkomen dat de zaak zou escaleren heeft de priester toch gehoor gegeven aan de bevelen van de politie en is hij vertrokken. Daardoor moesten de gelovigen van Son La het dit jaar zonder Paasplechtigheden doen.

Afgelopen Kerstmis had zich een vergelijkbare situatie voorgedaan, toen de lokale autoriteiten een avondklok hadden ingesteld om te voorkomen dat gelovigen zich konden verzamelen. Twee priesters die vanuit het 300 kilometer verderop gelegen Hanoi naar Son La waren gekomen werden bedreigd en moesten onverrichterzake naar huis terugkeren.

Het officiële verbod op openbare vieringen in Son La stammen uit 2006. Maar al in 2004 werden gelovigen gedwongen om in het geheim samen te komen in privéwoningen of kelders. De autoriteiten zeggen dat er geen katholieken in de stad wonen. Maar volgens het bisdom Hung Hoë¡, dat is opgericht in 1895, wonen in de stad minstens 3.000 gelovigen, behorend tot veertig verschillende etniciteiten.

Bron: KN