Vietnam verbiedt priester te reizen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Pater Vincent Pham Trung Thanh was al door de paspoortcontrole op het vliegveld heen toen de politie hem staande hield en naar huis stuurde. Daardoor miste...
20110719_vietnam01

 

Pater Vincent Pham Trung Thanh was al door de paspoortcontrole op het vliegveld heen toen de politie hem staande hield en naar huis stuurde. Daardoor miste de provinciaal overste van de redemptoristen in Vietnam een conferentie van andere Aziatische collega’s die vorige week in Singapore plaatsvond.

Reactie

Het incident heeft er inmiddels toe geleid dat de Vietnamese redemptoristen de politie van Ho-Chi-Minh-Stad beschuldigd heeft van grove schending van de mensenrechten van hun provinciaal. Naast het uitreisverbod werd het de pater ook al verboden Eucharistie te vieren tijdens een pro-lifebijeenkomst.

Pater Vincent Pham Trung Thanh heeft een protestbrief geschreven aan de Commissie voor Religieuze Zaken. Daarin beschrijft hij de ongemakken van zijn urenlange arrestatie die duurde tot veiligheidsmensen hem vertelden dat hij een uitreisverbod had.

Uitreisverbod

Het is de tweede keer dat de provinciaal van de Redemptoristen door een uitreisverbod werd getroffen. Eind december 2010, kort voor een gepland bezoek aan de VS, werd de pater bij een aantal overheidsfunctionarissen ontboden. Tijdens de bijeenkomst werd hij door ambtenaren van verschillende ministeries om beurten beschuldigd van ophitsing tegen de regering, het aanzetten tot wanorde, demonstraties en wetsovertreding.

Desgevraagd heeft de priester tegenover AsiaNews verklaard zich grote zorgen te maken over de Kerk in Vietnam, waar de religieuze rechten en morele waarden op een laag pitje staan. Hij riep de katholieken op zich te verenigen en te bidden voor de Kerk en het land.

Groei

De provincie van de redemptoristen in Vietnam is de grootste religieuze gemeenschap van Azië. In de afgelopen 20 jaar is zij uitgegroeid van 179 tot 278 leden, onder wie 168 priesters, verspreid over twintig huizen in het hele land. Er zijn ook 220 postulanten.

De Redemptoristen spelen een actieve rol in de verdediging van de armen tegen de sociale onrechtvaardigheid, zoals de illegale grondonteigening.

 

Bron: AsiaNews