Vietnam sloopt klooster

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Terwijl de spanningen in Vietnam oplopen over eigendomsconflicten tussen de katholieke Kerk en de overheid, heeft het stadsbestuur van Vinh Long een voormalig klooster laten slopen, melden Vietnamese bronnen.
vinhlong02-200-x-144

Terwijl de spanningen in Vietnam oplopen over eigendomsconflicten tussen de katholieke Kerk en de overheid, heeft het stadsbestuur van Vinh Long een voormalig klooster laten slopen, melden Vietnamese bronnen.

Het communistische stadsbestuur van de zuidelijke stad Vinh Long heeft vorige week onverwacht het voormalige klooster van de liefdezusters van Vincentius a Paulo laten slopen. Het kloosterterrein, dat ruim een hectare beslaat, moet een park worden, heeft het stadsbestuur laten weten.

Tegelijkertijd zijn de zusters ervan beschuldigd "de vrijheid van godsdienst te misbruiken om protest te organiseren tegen de staat en daarmee schade te berokkenen aan de eenheid van het volk".

De bekendmaking volgt op maandenlang protest van de zusters tegen een eerder voornemen het klooster te laten wijken om er een vijf sterrenhotel te bouwen.

In een brief heeft bisschop Thomas Nguyen Van Tan zijn gelovigen van het langlopende conflict op de hoogte gebracht. Hij vertelt daarin hoe het St.-Paulusklooster, het Heilig Kruiscollege en het groot-seminarie op 7 september 1977, nog geen twee jaar na de val van Saigon, door het leger geconfisceerd.

Sindsdien hebben zowel het bisdom als de zustercongregatie onophoudelijk teruggave van de eigendommen geëist, zonder ooit echter antwoord te hebben gekregen.

Nadat de bisschop bevestiging had gekregen dat de overheid een hotel wilde laten bouwen op het voormalige kloosterterrein, mobiliseerde hij zijn priesters en gelovigen om vurig te bidden om gerechtigheid. De overheid sommeerde echter tegelijkertijd buurtbewoners krachtig actie te ondernemen tegen degenen die de bouw eventueel zouden proberen te verhinderen.

"Het verlies van hun klooster is een zwaar lijden voor de zusters die als sinds 1871 in Vinh Long zijn en onophoudelijk van dienst zijn geweest in de drie zuidelijke provincies", aldus zuster Marie Nguyen uit Ho-Chi-Minhstad.

"Hun klooster is ook gebruikt als een weeshuis, en zij wilden het juist terughebben om er weer een weeshuis van te maken. De nood aan zo’n instelling is dringender dan ooit nu hiv en drugs meer en meer slachtoffers maken. Het blijkt nu dat terwijl de Kerk op allerlei manieren de mensen probeert te helpen, deze regering hen juist de rug toekeert."

Afgelopen zaterdagnacht verzamelden zich meer dan 5000 gelovigen bij het redemptoristenklooster in de Ho-Chi-Minhstad, de voormalige Zuid-Vietnamese hoofdstad Saigon. Zij hielden een gebedswake uit dankbaarheid en solidariteit met de redemptoristenparochie in Hanoi, waar vorige week een proces werd gehouden tegen acht parochianen. Met de gebedswake werd massaal een verbod genegeerd dat door het stadsbestuur was opgelegd op het houden van gebedswaken.

Het verloop van het proces is als een lopend vuurtje door Vietnam gegaan. Vooral het feit dat de acht hebben volgehouden onschuldig te zijn terwijl de media hen als schuldig hebben afgeschilderd is snel rondgegaan. "de moed van de acht is een symbool geworden van de weerstand en de genade onder druk. Zij worden door hun landgenoten gezien als helden terwijl de regering, de aanklager, nu beklaagde wordt wegens haar onrechtvaardige, immorele en ongrondwettelijk handelen jegens haar burgers", aldus een priester uit Hanoi. "Een paar maanden geleden had niemand ooit van de beklaagden gehoord. Nu hoor je hun namen overal en vraagt iedereen zich af waar zij de moed vandaan halen ‘basta’ te zeggen tegen een van de meest dictatoriale regimes ter wereld."

Bron: KN