Vietnam: Priester moet weer cel in

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Pastoor Thaddeus Nguyen Van Ly, de katholieke priester die dinsdag werd vrijgelaten op medische gronden, zal na zijn medische behandeling over een jaar terug naar de gevangenis moeten.
vietnam_-_nguyen_van_ly_in_court-200-x-139

Pastoor Thaddeus Nguyen Van Ly, de katholieke priester die dinsdag werd vrijgelaten op medische gronden, zal na zijn medische behandeling over een jaar terug naar de gevangenis moeten.

Pastoor Van Ly kreeg een beroerte en is nu gedeeltelijk verlamd. Hij heeft ook behandeling nodig voor een hersentumor. Hij kreeg in 2007 een achtjarige gevangenisstraf voor zijn activiteiten ten behoeve van de democratie en de mensenrechten.Na het verlaten van de Ba Sao gevangenis (Noord-Vietnam) om 4 uur ‘s ochtends, kwam de priester dinsdag rond 5 uur ‘s middags aan bij de bisschoppelijke woning in Hue. Familie en collega-priesters stonden gereed om hem te verwelkomen. Tussen het tijdstip van vrijlating en zijn aankomst in Hue bracht hij drie uur door op een politiebureau, alwaar hij werd gewaarschuwd niet deel te nemen aan antiregeringsactiviteiten tijdens zijn tijdelijke vrijheid. Nadat pastoor Van Ly werd veroordeeld in 2007, kreeg de Vietnamese regering kritiek van mensenrechtenorganisaties en de regeringen van de Verenigde Staten en de Europese Unie. Zijn familie en het aartsbisdom Hue pleitten voor zijn vrijheid. "Dit is geen bevrijding", zei Nguyen Van Ly, 62 jaar, tegen verslaggevers. "De autoriteiten hebben mijn gevangenisstraf tijdelijk opgeschort, zodat ik voor mezelf kan zorgen. Na mijn medische behandeling zal ik terugkeren naar de gevangenis", zei hij. De priester was medeoprichter van "Bloc 84-06’, een prodemocratische beweging die streeft naar het einde van de eenpartijstaat in Vietnam.In de afgelopen jaren werd hij getroffen door een aantal beroertes die hem gedeeltelijk verlamd hebben. Hij vertelde journalisten dat onlangs bij hem een hersentumor van 2,5 centimeter werd geconstateerd. "Ik ben niet tevreden met wat zij noemen de tijdelijke opschorting van mijn straf, want als ik de term ‘tijdelijke opschorting" accepteer, geeft dit de suggestie dat ik instem met de straf die ze mij oplegden. Ik accepteer zelfs niet eens een "permanente opschorting ‘, omdat dit eveneens betekent dat ik akkoord ga met de straf", aldus Ly. Uiteindelijk zei hij nooit de acht jaar gevangenisstraf te zullen accepteren; hij weigert het label ‘crimineel’ opgespeld te krijgen door de autoriteiten. In plaats daarvan ziet hij zichzelf als een "krijgsgevangene". Tussen 1977 en 2004 bracht hij 14 jaar door in de gevangenis voor zijn inspanningen ten gunste van de godsdienstvrijheid en mensenrechten in de communistische natie. Volgens sommige waarnemers treden de autoriteiten met harde hand op tegen prodemocratische groeperingen, kerken en minderheden vanwege rechtlijnige elementen in de Communistische Partij.

Bron: KNA