Vietnam: politie grendelt parochiekerk af

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Vietnamese autoriteiten lijken kost wat kost de protesten rond de Noord-Vietnamese katholieke parochie Dong Chiem de kop in te willen drukken.
vietnam-200-x-180

De Vietnamese autoriteiten lijken kost wat kost de protesten rond de Noord-Vietnamese katholieke parochie Dong Chiem de kop in te willen drukken.

De politie ging tot actie over kort nadat de parochianen vreedzaam hadden geprotesteerd tegen het opblazen van een groot kruisbeeld op een terrein dat al eeuwen kerkelijk bezit is. Veiligheidstroepen legden een cordon rond de parochiekerk en laten niemand meer toe. Een religieus werd ernstig mishandeld (foto), talloze anderen bedreigd. Sommigen werden gearreseerd. Intussen stromen de steunbetuigingen van katholieken uit de omgeving binnen, maar ook vanuit andere provincies.Sinds gisteren is de parochiekerk "volledig omsingeld en afgegrendeld", citeert AsiaNews een verklaring van het aartsbisdom Hanoi. "Iedereen die in de buurt probeert te komen wordt aangehouden door agenten die de wachtposten rond de kerk bemannen. Priesters uit Hanoi zijn tegengehouden toen ze de brug over de Xay-rivier wilden oversteken, zo"n 500 meter van de kerk."De verklaring van het bisdom waarin de situatie wordt beschreven zal de komende dagen in alle kerken van het aartsbisdom worden voorgelezen.Daarbij zal ook het gebed van Sint Franciscus parafraserend worden gebeden. "Waar haat is, laat mij liefde zaaien", aldus de tekst, "voor de pastoor, de kapelaan en zijn al hun gelovigen" en ‘speciaal voor onze broeders en zusters" die zijn "geslagen en gearresteerd. Mogen zij in deze moeilijke tijden volharden in hun geloof en in staat zijn om het mysterie van het kruis van Christus te delen."

De verklaring gaat ook in op de fundamentele mensenrechten. "Wij eisen dat de rechten van de mens worden gerespecteerd, zodat ons land vrede krijgt, gerechtigheid, democratie en werkelijke beschaving."Zij verwijst ook naar honderden agenten en soldaten, sommigen in uniform, anderen in burger, die tegen de parochie worden ingezet. Het aartsbisdom stelt verder dat parochianen worden geterroriseerd met luidsprekers die onophoudelijk beledigingen, leugens en bedreigingen uitbraken tegen de pastoor, pater Nguyen Van Huu, zijn kapelaan, pater Nguyen Van Lien en de parochianen. De kapelaan is al een keer verhoord en diverse malen door de politie bedreigd. In totaal zouden 16 mensen zijn gearresteerd.

De verklaring herinnert ook aan de "onmenselijke behandeling" van Nguyen Huu Vinh en redemptorist Anthony Nguyen Van Tang op 11 januari. "Bij de controlepost bij de brug over de Xay vielen vier of vijf agenten broeder en de lekengelovige aan. De laatste raakte slechts licht gewond, maar broeder Anthony Nguyen liep ernstige verwondingen op aan het hoofd, de lippen en ogen. Het slachtoffer werd geslagen tot hij het bewustzijn verloor schreef provinciaal overste pater Peter Nguyen Van Khai. Inmiddels is het katholieke persbureau AsiaNews scherp aangevallen door de Vietnamese staatsmedia. Die beschuldigden AsiaNews van "lasterpraat". "Katholieken worden niet onderdrukt", aldus Vietnam News Agency (VNA).

Bron: AsiaNews