Vietnam: Politie dwingt priester Mis te staken

maandag, 20 juni 2016
Nieuws
Vietnamese politiefunctionarissen hebben een inval gedaan tijdens een Heilige Mis en de priester gedwongen die te staken.

Het voorval gebeurde zondag in de Noord-Vietnamese provincie Lao Cai, meldt AsiaNews.

Minstens dertig agenten bestormden een huis in het district Muong Khuong waar op dat moment Eucharistie werd gevierd voor een groep gelovigen. Nadat de agenten de priester dwongen die af te breken werden de aanwezigen naar buiten gejaagd. Een jongere kreeg daarbij klappen. Twee gelovigen werden gearresteerd.

Klappen

Volgens ooggetuigen waren ook de vice-president van het district, Nguyễn Quốc Hương, en nog twee andere hooggeplaatsten bij de overval aanwezig. Volgens een andere aanwezige gebeurde de overval op last van Huong. “De agenten bedreigden de aanwezigen en namen de priester, Van Tranh, voor verhoor mee naar het bureau.”

De getuige, T.L. Phan, kreeg eveneens klappen.

"Ik begrijp niet waarom ze me arresteerden en sloegen alsof ik een crimineel ben. Ze omklemden mijn keel en sloegen mijn hoofd tegen de muur. Ze brachten me naar het Volkscomité van Muong Khuong en wisten alle bestanden op mijn mobiele telefoon. Nu heb ik pijn in mijn nek."

Tekenen geweigerd

Op het politiebureau werd hij "gedwongen toe te geven dat ik de veiligheid in gevaar had gebracht en de openbare orde had verstoord. De politie dwong mij dat op te schrijven en te ondertekenen. Ook een verklaring dat ik zou niet meer naar de kerk zou gaan. Ik heb niet ondertekend."

De communistische autoriteiten in Lao Cai pakken de lokale Christenen de laatste tijd hard aan. Ze worden verhinderd om hun gebedshuizen te registreren. Iedere christelijke bijeenkomst wordt illegaal verklaard.

"We hebben de plaatselijke autoriteiten vele malen gevraagd om ons een kleine kerk te laten bouwen", aldus enkele parochianen. “Maar dat hebben ze altijd geweigerd. Daarom moeten we huizen huren om de Mis te kunnen vieren."

In strijd met grondwet

Volgens de politie hebben priesters “geen recht om Missen te vieren en hebben de parochianen geen recht om deel te nemen. Als we dat doen, wij zijn schuldig aan ordeverstoring. Maar daarmee handelt het district Muong Khuong in strijd met de grondwet, dat vrijheid van godsdienst erkent."

Ondanks dreigementen van de autoriteiten, weigeren de gelovigen in de noordelijke berggebieden op te geven. "We hopen dat de overheid de voorwaarden schept die ons in staat stellen om een kerk te bouwen”, aldus Trần T.T. "Wij vieren dagelijks de Mis en bidden daarbij voor onze gezinnen en de maatschappij."

Hij is zelf naar de autoriteiten gegaan om zijn land te doneren voor de bouw van een kerk. Dat is geweigerd.”

Bron en foto: AsiaNews