Vietnam: Pater Nguyen en patriarch Do genomineerd voor Nobelprijs voor de vrede

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Pater Thadeus Nguyen Van Ly, een 65 jaar oude katholieke priester en patriarch Thich Quang Do, van de Verenigde Boeddhistische Kerk van Vietnam (UBCV) zijn voorgedragen voor de Nobelprijs voor de vrede van...
20130215Vietnam

Pater Thadeus Nguyen Van Ly, een 65 jaar oude katholieke priester en patriarch Thich Quang Do, van de Verenigde Boeddhistische Kerk van Vietnam (UBCV) zijn voorgedragen voor de Nobelprijs voor de vrede van 2013 door de Amerikaanse congresleden Chris Smith en Zoe Lofgren.

Het openhartige optreden van pater Ly heeft tot gevolg gehad dat hij meer dan15 jaar in de gevangenis heeft doorgebracht.

Pater Nguyen Van Ly, een 65-jarige katholieke priester en vooraanstaande mensenrechten activist, heeft sinds de zeventiger jaren op een prominente manier de mensenrechten verdedigd. Hij voerde campagne voor godsdienstvrijheid, democratie en vrije verslaglegging door de media. Hij ondersteunt de Vietnamese democratische beweging, bloc 8406, op een uitstekende manier. Zijn directe en open optreden had als gevolg, dat hij meer dan 15 jaar in de gevangenis heeft gezeten.

In maart 2007 werd pater Ly veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf wegens "het verspreiden van valse en lasterlijke informatie" schadelijk voor de staat. Hij werd in juli 2011 opnieuw gearresteerd door de Vietnamese autoriteiten, waarmee een einde kwam aan een jaar en vier maanden voorwaardelijke vrijlating om medische redenen. Hij is gedeeltelijk verlamd ten gevolge van verschillende beroertes en ook doordat hij een hersentumor heeft. In september 2010 heeft de werkgroep van de Verenigde Naties die zich bezighoudt met willekeurige gevangenhouding opgeroepen om pater Ly onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten, omdat hij uit willekeur en onwettig werd vastgehouden en omdat hem de toegang tot juridische bijstand werd ontzegd door de Vietnamese autoriteiten.

De hoogst eerbiedwaardige Thich Quang Do is sinds 1975 voortdurend door de regering achtervolgd.

Boedistisch patriarch Thich Quang Do is een Boeddhistische monnik, mensenrechten-activist en hoofd van de UBCV, ooit de grootste Boeddhistische organisatie van Zuid-Vietnam. De UBCV en haar leiders zijn sinds 1975 voortdurend achtervolgd door de regering. Ten gevolge van zijn uitgesproken stellingname bracht Thich Quang Do 10 jaar door in ballingschap in eigen land. Hij kreeg vijf jaar gevangenisstraf in 1995, omdat hij een humanitaire hulporganisatie had opgericht. Ondanks deze beproevingen is de UBCV volgens Thich Quang Do vast besloten door te gaan met de inzet voor mensenrechten.

De winnaar van de Nobelprijs voor de vrede zal half Oktober worden bekend gemaakt.

Andrew Johnston, advocacy director van Christian Solidarity Worldwide(CSW) zei: "Wij verwelkomen de nominatie van pater Thadeus Nguyen Van Ly en van Boedistisch patriarch Thich Quang Do voor de Nobelprijs voor de vrede in 2013. Door te vechten voor vrijheid en mensenrechten werden beide mannen beknot in hun eigen vrijheid en hun rechten werden beperkt. Toch houden zij vol. Wij hopen dat hun nominatie internationale aandacht zal richten op de behandeling door de regering van religieuze en politieke dissidenten. CSW sluit zich aan bij pater Ly en boedistisch patriarch Thich Quang Do als zij een beroep doen op de regering van Vietnam om mensenrechten en vrijheid van godsdienst in Vietnam te beschermen en te bevorderen."

Bron: Christian Solidarity Worldwide

Vertaling: L. M. Vencken

Foto: AsiaNews