Vietnam: menigte valt klooster aan

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het redemptoristenklooster in Hanoi, een bolwerk van katholiek verzet tegen de communistische regering, is zaterdagnacht doelwit geworden van een menigte die de kapel kort en klein heeft geslagen.
20081119thaiha

Het redemptoristenklooster in Hanoi, een bolwerk van katholiek verzet tegen de communistische regering, is zaterdagnacht doelwit geworden van een menigte die de kapel kort en klein heeft geslagen.

De aanval van de menigte kwam volkomen onverwacht. Die kwam kort nadat het gemeentebestuur de redemptoristen had uitgenodigd voor een dringend gesprek. Volgens pater Joseph Nguyen Van That zijn de paters ervan overtuigd dat dit een afleidingsmanoeuvre was voor een georganiseerde aanval van honderden mensen. "Het was een georganiseerde aanval bij nacht", aldus de woordvoerder van het klooster.

Gealarmeerd door hevig klokgelui haastten honderden katholieken zich naar het klooster om het tegen de vandalen te beschermen. Zij werden echter tegengehouden door een aanwezige politiemacht.

Het was de tweede keer dat de kapel het doelwit van vandalisme was. Eind september waren beelden stukgeslagen en kerkboeken beschadigd. De binnendringers "schreeuwden, gooiden alles op de grond kapot, gooiden stenen naar het klooster en vernielden de poort van de kapel", schreef overste Matthew Vu Khoi Phung. Zij "schreeuwden priesters, religieuzen, gelovigen en zelfs de aartsbisschop te zullen vermoorden".

Achtergrond van het geweld is het aanhoudende verzet van de redemptoristen tegen de bebouwing van een stuk grond dat aan het klooster toebehoort, maar dat in de jaren vijftig door de communisten geannexeerd werd. De paters hebben al jaren geprobeerd de grond via stille diplomatie terug te krijgen totdat eind vorig jaar bouwactiviteiten op de grond van start gingen. Sindsdien houden de parochianen van Thai Ha continu gebedswaken bij de grond. Dreiging en intimidatie door de autoriteiten hebben hen daar niet vanaf kunnen brengen.

Toen het nieuws over de nachtelijke aanval zich over Hanoi verspreidde, verzamelden katholieken uit de hele stad zich bij het klooster om hun solidariteit uit te drukken. "Het is duidelijk vervolging van katholieken door de overhead", Aldus een van de gelovigen.

"Het is duidelijk dat de regering de parochie van Thai Ha wilde raken op de dag dat de katholieken hier de martelaren van Vietnam herdenken", zegt pater Joseph Nguyen. "Dit herinnert de mensen er alleen maar aan dat vanaf het allereerste begin het geloof op Vietnamese bodem overvloedig vermengd is met het bloed van martelaren uit alle geledingen." (KN/CWN)