Vietnam: Massale steun voor belegerde parochie

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Duizenden Vietnamese katholieken kwamen zondagavond samen om te bidden voor hun geloofsgenoten van de parochie in Dong Chiem, de priesters in Hanoi en voor de Vietnamese regering.
100124hanoi-200-x-243

Duizenden Vietnamese katholieken kwamen zondagavond samen om te bidden voor hun geloofsgenoten van de parochie in Dong Chiem, de priesters in Hanoi en voor de Vietnamese regering.

Er vonden vrijwel gelijktijdig gebedswakes plaats in Ho-Chi-Minhstad, de vroegere hoofdstad van Zuid-Vietnam, en in Hanoi. Daar werd ook gebeden voor aartsbisschop Joseph Ngo Quang Kiet van wie de Vietnamese regering het ontslag eist.

Tweede ‘Kruisberg’

Aanleiding voor de gebedsbijeenkomsten is de vernietiging op Driekoningen door de Vietnamese overheid van een betonnen kruisbeeld op de berg Tho, die behoort tot de parochie van Dong Chiem. Omdat de parochianen zich tegen de annexatie van hun grond verzetten, is massaal oproerpolitie op de been gebracht en heeft de politie buitengewoon hard opgetreden tegen gelovigen en enkele geestelijken.

Inmiddels zijn gelovigen erin geslaagd op de plaats van het vroegere kruis er een van bamboe te plaatsen en tientallen kleinere kruisjes. Zij hebben het voornemen gemaakt van de berg Tho naar Litouws voorbeeld een tweede kruisberg te maken als teken van verzet.

Intimidatie

Hoewel de gebedswaken in Hanoi en het voormalige Saigon in alle rust verliepen reageerden de autoriteiten met dreigementen. In Ho Chi Minhstad dreigde het Volkscomité met "extreme maatregelen" een "arrestatie" van de deelnemers aan de gebedswake.

"Als je mij wilt arresteren moet je dat nu doen. Ik ben bereid om mee te gaan", zei pater Joseph Le Quang Uy zondagnacht tot de verzamelde politiemacht bij het redemptoristenklooster in Ho Chi Minhstad. Er werd een charge door de politie verwacht, maar de gebedswake vond plaats zonder incidenten.

Pater Vincent Pham Thanh Trung, overste van de redemptoristen in Vietnam, legde de verzamelde gelovigen uit wat de bedoeling was van de bijeenkomst. "Wij zijn hier om te bidden voor de parochie van Dong Chiem, de priesters van het aartsbisdom van Hanoi en voor gerechtigheid en vrede in ons land."

Solidariteit

Wereldwijd hebben katholieken in gebedsbijeenkomsten hun solidariteit uitgedrukt met de onderdrukte geloofsgenoten in Vietnam. Dergelijke initiatieven zijn ook gepland in de Verenigde Staten, Duitsland en Australië. "We kunnen onze leiders er niet van beschuldigen onze cultuur niet te begrijpen", zegt een jonge priester. "Maar de realiteit is dat de lokale overheden doelbewust op alle mogelijke manier de parochie onderdrukt en isoleert." Het waren de autoriteiten die een ‘strijdmacht" op de been brachten om de parochianen te onderdrukken, waarbij onschuldigen geslagen en gearresteerd zijn.

Het waren de lokale autoriteiten die ‘slechte mensen" ertoe hebben aangezet het kruisbeeld te vernietigen, aldus de priester. Zijn verhaal wordt bevestigt door een katholieke lerares die ook spreekt van uit criminelen bestaande knokploegen die door de overheid op de parochianen en hun priesters zijn afgestuurd.

"Dit tuig heeft de Vietnamese wet overtreden en moet daarom vervolgd worden. De lokale overheden moeten ter verantwoording worden geroepen voor wat zij de katholieken hebben aangedaan. Zij hebben zelfs priesters uit Hanoi bedreigd en met dit alles de "religieuze overtuiging" van alle christenen gekwetst.

Daarnaast beschuldigen de autoriteiten in Ho Chi Minhstad de redemptoristen ervan de hun parochiegemeenschap te misbruiken als uitvalsbasis om de regering "valselijk te beschuldigen" en de gelovigen op te zetten tegen de wet. Daarbij hebben ze het vooral gemunt op pater Joseph Le Quang Uy. Hij wordt ervan beschuldigd gebedswakes te misbruiken om een verkeerde voorstelling te geven van de sociale, politieke en economische situatie van het land en de regering te beschuldigen van mensenrechtenschendingen.

Bron: AsiaNews