Vietnam: lichtwake voor veroordeelde advocaat

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Duizenden Katholie- ken hebben zon- dagavond in de Vietnamese hoofd- stad Hanoi een protestwake ge- houden uit solidariteit met€¦
20130930_Vietnam01

Duizenden Katholieken hebben zondagavond in de Vietnamese hoofdstad Hanoi een protestwake gehouden uit solidariteit met de al maanden gevangen gehouden Katholieke advocaat Le Qouc Quan. Dat meldt AsiaNews.

Deze week moet de mensenrechtenactivist voor de rechter verschijnen om zich te verdedigen tegen een beschuldiging van belastingfraude.

Vreedzaam verzet

Gelovigen van de parochie Thai Ha in de hoofdstad Hanoi hielden zondag een vreedzame demonstratie waarin ze steun betuigden en onmiddellijke vrijlating eisten. De advocaat zit al sinds december vorig jaar in de gevangenis.

Het merendeel van de demonstranten bestond uit jonge universiteits- en hogeschoolstudenten, die het door de school opgelegde demonstratieverbod negeerden en zich bij het vreedzame protest hadden aangesloten. Le Quoc Quan verdedigde onder meer acht parochianen die zich vreedzaam hadden verzet tegen de annexatie van parochiegrond door de autoriteiten.
Ook in Ho Chi Minhstad en Le Quocs geboortestad Vinh werden demonstraties gehouden. De autoriteiten en de staatsmedia hebben de Bisschop van Vinh en de gelovigen de laatste maanden niet alleen verbaal maar ook fysiek aangevallen.

Geweld

Le Quoc geldt als een van de belangrijkste Katholieke activisten in Vietnam. Eind december werd hij gearresteerd onder beschuldiging van "belastingontduiking". De arrestatie is vele mensenrechtenorganisaties over de hele wereld scherp veroordeeld. Le Quoc Quan is ook lid van de Commissie voor Rechtvaardigheid en Vrede van de van de Vietnamese Bisschoppenconferentie.

De advocaat is zelf herhaaldelijk doelwit geweest van mishandeling en geweld tijdens demonstraties, huiszoekingen en fouillering. Vorig jaar zomer werd hij door een groep agenten acht uur lang mishandeld. Hij heeft daar ernstig letsel aan nek, rug en knieën overgehouden.

Kritische blog

Op 18 december publiceerde Le Quoc op zijn blog een kritisch artikel over hoezeer de machtsuitoefening door de communistische regering indruist tegen de Vietnamese grondwet. In het artikel, dat in zijn geheel werd gepubliceerd door de BBC, sluit hij niet uit dat hij erom gevangen zou worden gezet. "Maar ik zal niet ophouden te geloven in de waardigheid van de menselijke persoon", aldus de advocaat, die negen dagen later werd gearresteerd toen hij zijn dochtertje naar school bracht.

De politie door zocht zijn kantoor en nam alles in beslag. Hij is opgesloten in de Hoa Lo Gevangenis, zonder enig contact met zijn familie of zijn advocaat. Hij kan een maximale straf krijgen van drie jaar gevangenis plus een flinke boete.

Bron en foto: AsiaNews