Vietnam: "lastige" advocaat geïntimideerd

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Vietnamese autoriteiten zijn een intimidatiecampagne begonnen tegen de advocaat die eind vorig jaar acht katholieken verdedigde tegen valse beschuldigingen wegens vandalisme en opruiing, meldt AsiaNews.
le-tran-luat-200-x-150

De Vietnamese autoriteiten zijn een intimidatiecampagne begonnen tegen de advocaat die eind vorig jaar acht katholieken verdedigde tegen valse beschuldigingen wegens vandalisme en opruiing, meldt AsiaNews.

De jurist leidt ook de aanklacht tegen de staatsmedia die rond het proces een valse voorstelling van zaken hebben gegeven. Terwijl advocaat Lê Tran Luât (rechts op de foto) in Hanoi was voor besprekingen met de parochianen van de "opstandige" parochie Thai Ha, deed de politie huiszoeking in zijn kantoor in Ho Chi Minh Stad. Daarbij werden computers en andere eigendommen van de advocaat in beslag genomen. Ooggetuigen protesteerden, maar kregen geen enkele verklaring. Sommigen werden door agenten verwijderd, meldt de website van de parochie Tha Ha.

Het is niet de eerste keer dat de autoriteiten Luât dwarszitten. De advocaat behartigt ook de belangen van mensen die van hun land beroofd zijn en andere slachtoffers van machtsmisbruik. Begin februari ontving Luât een brief van de Orde van Advocaten waarin werd gemeld dat de politie hem verdenkt van onrechtmatigheden bij de uitoefening van zijn beroep. In de brief kreeg de jurist opgedragen tekst en uitleg te komen geven over de beschuldigingen.

Twee weken later publiceerde de krant "Veiligheid van Ho Chi Minh Stad" een artikel waarin werd gemeld dat het blad veel klachten had ontvangen over de advocaat en waarin hij werd beschuldigd van fraude. Het artikel leek bedoeld om het publiek voor te bereiden op maatregelen tegen de beschuldigde. Luât zelf heeft verklaard dat hij op de ochtend van de publicatie door een onbekende was opgebeld die hem had gewaarschuwd voor een tegen hem gerichte mediacampagne. Hij adviseerde hem te breken met de kwestie in Thai Ha en vooral de aanklacht tegen de staatsmedia in te trekken.

Bron: KN