Vietnam: kritische katholieke blogster vast

donderdag, 17 november 2016
Nieuws
Een katholieke Vietnamese blogster is ruim een maand geleden opgepakt nadat zij in een aantal kritische artikelen een milieuramp en het daarvoor verantwoordelijke bedrijf aan de kaak stelde.
20161117-Blogger-Me-Nam

Nguyen Ngoc Nhu Quynh, die blogt onder de naam Me Nam, werd op 10 oktober gearresteerd, meldde AsiaNews deze week. De 37-jarige moeder van twee kinderen is vastgezet op grond van artikel 88 van de Vietnamese strafwet. Die verbiedt “propaganda tegen de Socialistische Republiek Vietnam”. Me Nams familie mag haar niet bezoeken en ze heeft van de autoriteiten geen advocaat toegewezen gekregen. Haar kinderen verblijven sinds ze werd opgepakt bij hun grootmoeder.

Door katholieken geïnitieerd protest
De arrestatie volgde kort op het spontane, door katholieken geïnitieerd protest tegen het bedrijf dat de ramp veroorzaakte door afvalstoffen in het water te lozen. Zij eisten compensatie van de getroffenen en stopzetting van de lozingen. Een lokale priester die de getroffenen bijstond, werd met arrestatie bedreigd. Inmiddels hebben duizenden katholieken, intellectuelen en anderen een aan de autoriteiten gerichte petitie getekend. Zij stellen daarin dat Me Nam “onschuldig” is. Haar werk “is altijd legaal geweest. Ze heeft altijd verantwoordelijkheid getoond voor haar kinderen, familie, jongere generaties en land”.

Formosa Plastic Groep
Me Nam blogde in april al over de milieuramp. Die artikelen worden nu als bewijs tegen haar ingebracht, met name ‘De vissen hebben schoon water nodig, de overheid moet transparant zijn’, ‘Veroordeel de Formosa Groep’, ‘Nee tegen de Formosa Groep’ en ‘Geen Chinees expansionisme’. De Formosa Plastic Groep is een Taiwanees conglomeraat. Een staalfabriek van het bedrijf is verantwoordelijk voor de vervuiling die zeventig ton vis deed sterven en de levens van meer dan tweehonderdduizend mensen in drie provincies negatief beïnvloedde.

‘Dappere vrouw’
Me Nam is een van de meest uitgesproken bloggers over de armoede onder vissers en de onderdrukking door de overheid van demonstraties voor het milieu. De blogster werd in 2009 ook al eens opgepakt. Ze werd toen negen dagen vastgehouden nadat ze kritisch schreef over de schade die bauxietwinning in het noorden van Vietnam veroorzaakte.

Het Vietnam Blogger Netwerk, waarmee ze sinds 2009 een aantal keren samenwerkte, omschreef Me Nam na de arrestatie als “een dappere vrouw". "Ze is dapper, niet alleen omdat ze de uitdagingen aan haar geloof en familie aangaat, maar ook de intimidatie en onderdrukking waaraan ze door lokale autoriteiten wordt onderworpen.” Volgens VBN staat Me Nam niet alleen in haar strijd. “Er zijn honderdduizenden mensen die protesteren tegen economische projecten die het milieu vervuilen.”

Bron: Katholiek Nieuwsblad – AsiaNews