Vietnam: Kerk zorgt voor verlaten oorlogsveteranen

donderdag, 15 september 2016
Nieuws
De katholieke Kerk in Vietnam zorgt voor de gewonde veteranen die na de val van Saigon aan hun lot werden overgelaten, meldt AsiaNews.
vietnam1592016

Aan lot overgelaten
De oud-strijders uit de beruchte Vietnamoorlog (1955-1975) raken steeds meer op leeftijd en vooral degenen die destijds gewond raakten hebben toenemend medische zorg nodig. Ze werden destijds aan hun lot overgelaten en moesten al bedelend in hun levensonderhoud voorzien. Een aantal jaren geleden besloten de redemptoristen in Ho Chi Minh Stad, het voormalige Saigon, een speciaal hulpprogramma op te zetten. Het initiatief gebeurde in samenwerking met boeddhistische monniken in de stad.

Veteranendagen
Afgelopen maandag werden een honderdtal oud-militairen verwelkom in het ‘Huis van vrede en gerechtigheid’ van de paters redemptoristen tijdens een speciale veteranendag. Alleen al dit jaar zijn er elf van zulke dagen gehouden. Het zorgaanbod bestaat onder meer uit psychologisch onderzoek, geregelde medische zorg en vervoer naar gespecialiseerde instellingen. Het initiatief heeft in de loop der jaren de aandacht getrokken en steeds meer leken zijn er als vrijwilliger of donateur bij betrokken geraakt.

Hulp voor gezin
Soldaat Nguyen Tan P. raakte in 1970 gewond en kreeg na medisch onderzoek bij de paters een bloeddrukmeter en een rolstoel. Daarnaast kreeg hij hulp voor zijn gezin dat kampt met ziekte en armoede. Hij verloor een been en werd aan zijn lot overgelaten. Hij knutselde zelf een houten prothese in elkaar dat vanwege het gewicht van acht kilo nauwelijks geschikt was om normaal werk te kunnen doen. Dat is anders nu hij, na 41 jaar behelpen, van de paters een echte prothese heeft gekregen.

Getraumatiseerd en uitgestoten
Pater Anthony vertelt dat zijn congregatie het programma is begonnen uit mededogen met de veteranen die in armoede leefden, “verscheurd door schuldgevoel, in de steek gelaten en uitgestoten door de samenleving.” “Dit programma helpt niet alleen fysiek, maar betekent ook een mentale opkikker. Wij proberen de gewonde veteranen in hun ziel te behandelen omdat zij een negatief label opgeplakt hebben gekregen.”

Inmiddels hebben zo’n 5.000 veteranen medische of andere zorg ontvangen, vertelt pater Paul Loc. “Zij zijn erg dankbaar. Het zijn er best veel. Nu proberen wij onze hulpverlening te verbeteren om specifieke gevallen zo goed mogelijk te behandelen.”

 Bron en foto: AsiaNews