Vietnam: Kerk eist opnieuw kerk terug

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het moet een nachtmerrie zijn voor de Vietnamese overheid: ondanks zware dreigementen harerzijds heeft bisschop Paul Maria Cao Dinh Thuyen vorige week in aanwezigheid van duizenden gelovigen de Eucharistie gevierd in de ruïnes van de kerk van Tam Toa in
tamtoachurch02-200-x-140

Het moet een nachtmerrie zijn voor de Vietnamese overheid: ondanks zware dreigementen harerzijds heeft bisschop Paul Maria Cao Dinh Thuyen vorige week in aanwezigheid van duizenden gelovigen de Eucharistie gevierd in de ruïnes van de kerk van Tam Toa in Centraal Vietnam.

De bisschop eist het kerkgebouw terug, dat in 1997 door de overheid is geconfisceerd.

Het godshuis uit 1887 gold als een van de mooiste van Vietnam, maar werd in 1968 door Amerikaanse bommen verwoest. Alleen de ingang en klokkentoren staan nog stevig overheid.

De parochie was te arm om de kerk te herbouwen. Desondanks werd er in de ruïne trouw de Eucharistie gevierd tot de lokale autoriteiten in 1996 besloten de resten te naasten als oorlogsmonument "dat moet worden geconserveerd en beschermd om toekomstige generaties te herinneren aan Amerikaanse oorlogsmisdaden."

Het aartsbisdom Hue ging onmiddellijk in beklag, maar kreeg nul op rekest. In mei 2006 kwam de parochie door een diocesane herindeling onder het bisdom Vinh. Sindsdien heeft bisschop Cao onophoudelijk om teruggave van de kerk gevraagd.

Onlangs zijn de spanningen tussen Kerk en overheid tot een hoogtepunt gekomen toen plannen uitlekten om van de ruïne een toeristische attractie te maken. Voor Vietnamese katholieken is het echter een historisch belangrijke plaats die teruggaat tot 1631, aan het begin van de kerstening van Vietnam.

Bron: KN/Vietcatholic