Vietnam: katholieken in hoger beroep

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het Hof van Appel in de Vietnamese hoofdstad Hanoi gaat zich buigen over het proces tegen acht parochianen van Thai Ha in de hoofdstad. In december stonden de acht terecht wegens opruiing en vernieling van staatseigendom. Daarbij werd er een vrijgesproken
thaiha-200-x-150

Het Hof van Appel in de Vietnamese hoofdstad Hanoi gaat zich buigen over het proces tegen acht parochianen van Thai Ha in de hoofdstad. In december stonden de acht terecht wegens opruiing en vernieling van staatseigendom. Daarbij werd er een vrijgesproken en kregen de zeven anderen lichte voorwaardelijke straffen opgelegd.

De acht vinden dat zij geen rechtvaardig proces hebben gehad. Zij kregen geen enkele mogelijkheid hun onschuld te bewijzen.

Hoewel de straffen opmerkelijk licht worden gevonden, willen de acht de waarheid boven tafel en dat zij van iedere blaam worden gezuiverd. Dat zij lichte voorwaardelijke straffen hebben gekregen schrijven zij toe aan de internationale aandacht voor hun zaak.

Een tweede reden om in hoger beroep te gaan is de onjuiste voorstelling van zaken door de staatsmedia. Getuigen bevestigen dat de beklaagden van meet af duidelijk hebben gemaakt onschuldig te zijn. Maar de staatsmedia, in het bijzonder de New Hanoi News en Vietnam Television 1 meldden opzettelijk dat "alle beschuldigden hebben toegegeven dat zij slechte dingen hebben gedaan die in strijd zijn met de wet".
Tegen beide ondernemingen zijn klachten ingediend om de wereld te laten zien hoe immoreel en onbetrouwbaar zij zijn. Bron: KN/AsiaNews