Vietnam: "godsdienstvrijheid ernstig onder druk"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
"De mensen­rechten­situatie en de gods­dienst­vrij­heid in Vietnam zijn ernstig aangetast sinds de VS Vietnam van de "zwarte lijst" heeft gehaald. Dat heeft Elaine Pearson gezegd, adjunct-directeur voor Azië van Human Rights Watch.
vietnam_-_terreno_cattolici_loan_ly-200-x-146

"De mensenrechtensituatie en de godsdienstvrijheid in Vietnam zijn ernstig aangetast sinds de VS Vietnam van de "zwarte lijst" heeft gehaald. Dat heeft Elaine Pearson gezegd, adjunct-directeur voor Azië van Human Rights Watch.

Zij reageerde daarmee op recent antichristelijk geweld en in beslagnemingen door de Vietnamese overheid, meldt AsiaNews. Volgens het persbureau hebben de autoriteiten eerder deze maand de laatste stukjes grond geannexeerd van de katholieke parochie van Loan Ly in het aartsbisdom Hue, Centraal-Vietnam.

In september was het tot ongeregeldheden gekomen tussen politie en parochianen naar aanleiding van vrijheidsbeperkende maatregelen.

Op 16 oktober verdreef een politiemacht van honderden agenten parochianen (zie foto) van een stuk parochiegrond dat zij voorbereidden voor de zondagse catecheselessen. Eerder waren de parochianen al uit hun eigen schoolgebouw verdreven waar op zondag godsdienstles wordt gegeven.

Gelovigen die protesteerden tegen de maatregelen werden door de politie aangevallen. Ook werden hekken neergezet en een bord waarop staat vermeld dat de grond niet aan de parochie, maar aan de plaatselijke partijleider toebehoort.

Om te voorkomen dat de parochianen hulp van buiten zouden inroepen werden kort voor het politieoptreden alle telefoon- en internetverbindingen platgelegd. Ook werden alle priesters in de buurt onder politietoezicht geplaatst.

Het land is een schenking uit 1956 van de vroegere Zuid-Vietnamese president Diem. Dat de overheid er beslag op legt heeft te maken met de ligging in de exotische kustlijn die in hoog tempo door projectontwikkelaars wordt ontgonnen.

Tegelijkertijd sloegen gelovigen in het aangrenzende bisdom Vinh alarm omdat de regering een Mariabeeld wil verwijderen dat is toegewijd aan Onze Lieve Vrouw van La Vang, het nationale Mariabedevaartsoord van Vietnam.

De autoriteiten zouden er alles voor over hebben om het beeld zo snel mogelijk te verwijderen voor het tot een nieuw symbool van verzet kan uitgroeien.

Sinds Vietnam opgenomen is in de Wereldhandelsorganisatie lijkt het land zich onaantastbaar te voelen, aldus Human Rights Watch.