Vietnam: Gezondheid priester verslechtert

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De gezond­heids­toestand van de gedetineerde Vietnamese priester Thadeus Nguyen Van Ly gaat hard achteruit. Dat meldt de Amerikaanse Commissie voor Godsdienst­vrijheid in Vietnam.
vietnam_-_sacerdote_cattolico_e_polizia-200-x-131

De gezond­heids­toe­stand van de gedetineerde Vietnamese priester Thadeus Nguyen Van Ly gaat hard achteruit. Dat meldt de Amerikaanse Commissie voor Godsdienst­vrijheid in Vietnam.

De 63-jarige pastoor is een van de belang­rijkste politieke gevangenen in Vietnam. Hij bracht 15 jaar door in de gevangenis wegens zijn strijd voor de mensenrechten. Volgens het bericht "gingen zijn mentale en fysieke conditie nog niet eerder zo snel achteruit".

Pastoor Van Ly, die afkomstig is uit de Nguyet Bieu parochie in het bisdom Hue, werd 30 maart 2007 veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf en vijf jaar huisarrest wegens de oprichting in 2006 van "Bloc 8406", een beweging voor democratisering van Vietnam. De organisatie telt inmiddels tweeduizend veelal prominente leden en ondersteunt illegale groepen zoals de Progressieve Partij van Vietnam.

Wereldberoemd

Eerder zat de priester al veertien jaar gevangenisstraf uit – tussen 1977 en 2004 – voor zijn strijd ter verdediging van de godsdienstvrijheid en de mensenrechten in het communistische Vietnam. Het beeld van de geboeide priester in de rechtbank die het zwijgen wordt opgelegd door een politieagent terwijl hij protesteerde tegen de vervolging door het communistische regime, maakte hem wereldberoemd.

Geïsoleerd

Onder de tientallen politieke gevangenen die worden vastgehouden in Vietnamese gevangenissen wegens vermeende "propaganda-activiteiten tegen de staat" is het geval van pastoor Van Ly misschien wel het meest controversiële en beruchte. Sinds zijn veroordeling heeft de priester geen contact gehad met de buitenwereld, op gevangenisbewakers en enkele bezoeken van familieleden na. Hij werd herhaaldelijk getroffen door een beroerte en is gedeeltelijk verlamd aan een kant van zijn lichaam, een handicap die nog verergerd wordt door een gebrek aan medische zorg in de gevangenis.

Toenemende repressie

Mensenrechtenactivisten meldden een toename van de processen en veroordelingen van het communistische regime tegen personen die vechten voor democratie en vrijheid van meningsuiting in Vietnam. Deze onderdrukking houdt wellicht verband met het nationale partij congres dat gepland staat voor begin 2011. Onlangs heeft pastoor Van Ly geweigerd samen te werken met de medische staf van de gevangenis, omdat hij niet gelooft in de professionaliteit van artsen die door de staat worden gestuurd. Een besluit genomen ook uit protest tegen wat hij noemt zijn "onrechtvaardige gevangenisstraf".

Steun

Tijdens hun laatste bezoek, op 1 februari, maakte de familie van de priester melding van "emotionele uitbarstingen". Hij kondigde ook een hongerstaking aan om te protesteren tegen "de extreme wreedheid van de regering". Pastoor Van Ly benadrukte daarnaast niettemin de steun van andere politieke gevangenen en gemeenschap met de katholieke Kerk in de strijd voor rechtvaardigheid en vrijheid van godsdienst. "Hij vraagt ons elke dag voor hem te bidden en voor de slachtoffers van de communistische vervolging", concludeert het Amerikaanse rapport. (Bron: AsiaNews)