"Vietnam geeft geen kerken terug"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Vietnamese regering is niet van plan om kerkelijke goederen terug te geven die bij de communistische machtsovername van 1954 zijn genaast.
tamtoa1-200-x-149

De Vietnamese regering is niet van plan om kerkelijke goederen terug te geven die bij de communistische machtsovername van 1954 zijn genaast.

Dat heeft premier Nguyen Tan Dung tegenover Voice of America verklaard. De premier deed zijn uitspraak afgelopen weekeinde in Boedapest. Hij zei daarbij ook dat het Vaticaan als buitenlandse mogendheid geen enkele claim op eigendom op Vietnamese bodem kan doen gelden. Hij doelt daarmee op de voormalige pauselijke nuntiatuur in Hanoi, die echter eigendom is van het aartsbisdom Hanoi en slechts aan de Heilige Stoel in bruikleen was gegeven.

Premier Tan Dung zei voor geen enkele druk te willen wijken, ook niet die vanuit het Vaticaan. "Er zijn geen Vaticaanse eigendommen op Vietnamese bodem", zei hij uitdrukkelijk.

Zijn uitspraak is opmerkelijk omdat de Vietnamese staatsmedia zeer recent hadden beweerd dat het Vaticaan en de Vietnamese bisschoppen volledig achter de Vietnamese regering zouden staan. Ook zouden zij de houding van sommige priesters en gelovigen betreuren die met demonstratieve acties voormalige kerkelijke bezittingen opeisen.

Daarnaast is president Nguyen Minh Triet eind vorig jaar in het Vaticaan geweest om te praten over normalisering van de betrekkingen. Bovendien publiceerde het Ministerie van Huisvesting begin deze maand een document waarin werd aangekondigd dat de regering haar politiek ten aanzien van kerkelijke eigendommen wil herzien.

Bron:AsiaNews