Vietnam: conflict met Kerk verscherpt zich

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het conflict tussen het Vietnamese communistische regime en de katholieke Kerk over de teruggave van bezittingen verscherpt zich, meldt het Vlaamse Kerknet. Recent is een richtlijn gepubliceerd waarin premier Nguyen Tan Dung (foto) bepaalt dat van de 2.2
nguyentandung-01-200-x-248

Het conflict tussen het Vietnamese communistische regime en de katholieke Kerk over de teruggave van bezittingen verscherpt zich, meldt het Vlaamse Kerknet. Recent is een richtlijn gepubliceerd waarin premier Nguyen Tan Dung (foto) bepaalt dat van de 2.250 door de overheid geconfisqueerde kerkelijke eigendommen niets wordt teruggegeven.

Tegelijkertijd vraagt de richtlijn om streng op te treden tegen gelovigen die voor teruggave demonstreren of ‘sociale wanorde scheppen".

De richtlijn moet een einde maken aan het groeiende publieke verzet van katholieken tegen het overheidsbeleid om voormalige kerkelijke bezittingen een herbestemming te geven. Zo wordt in de hoofdstad al bijna twee jaar vrijwel onophoudelijk gedemonstreerd voor de teruggave van de voormalige nuntiatuur en een stuk grond dat aan de parochie Thai Ha toebehoorde.

Begin 2008 leek het conflict een vreedzame oplossing te krijgen door een snelle Vaticaanse diplomatieke interventie. Daarop is echter van de kant van de Vietnamese autoriteiten geen enkele concessie gedaan. Integendeel werden in december vorig jaar acht parochianen van Thai Ha voor de rechter gedaagd. Zij kregen voorwaardelijke straffen opgelegd wegens opruiing en vernieling van staatseigendom.

De acht zijn deze week in hoger beroep gegaan tegen het vonnis, omdat zij onschuldig zijn en vinden geen eerlijk proces te hebben gehad. Zo mochten zij zich niet verdedigen.

Daarnaast hebben zij een aanklacht ingediend tegen de staatsmedia, die systematisch onjuiste berichten over de zaak hebben verspreid. Die hadden onder meer bericht dat de acht schuld hadden bekend en de rechter dankbaar waren voor de "ongebruikelijke milde straf". De acht hadden echter van meet af verklaard onschuldig te zijn en zeiden na de uitspraak van het vonnis te zullen procederen tot zij van alle blaam gezuiverd zijn.

Bron: KN