Vietnam: bulldozers breken kerkruïne af

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In de strijd rond de kerkruïne van Tam Toa hebben bulldozers de overblijfselen van de wereldberoemde kerk op de klokkentoren na platgewalst, meldt AsiaNews.
vietnam_f_0825_-_bulldozer_tam_toa-200-x-133

In de strijd rond de kerkruïne van Tam Toa hebben bulldozers de overblijfselen van de wereldberoemde kerk op de klokkentoren na platgewalst, meldt AsiaNews.

De sloopactiviteiten volgden op het besluit van de lokale communistische partij het terrein van de voormalige parochiekerk uit 1887 definitief tot park te maken. De kerk, ooit een van de mooiste uit het Franse koloniale tijdperk, werd tijdens de Vietnamoorlog door Amerikaanse bommen verwoest. Hoewel de parochianen te arm waren om het godshuis te herbouwen, werden in de ruïne geregeld liturgische vieringen gehouden.

Met de economische ontwikkeling van het naast gelegen Dong Hoi in Centraal-Vietnam stegen de grondprijzen in Tam Toa aanzienlijk. Met het oog op de unieke locatie probeerden de autoriteiten de grond te bemachtigen door de ruïne uit te roepen tot oorlogsmonument en de katholieken de toegang te ontzeggen. Dat zou het hart moeten vormen van een luxe villawijk en een toeristisch centrum waar al veel partijbonzen zich hebben gevestigd.

Het verzet onder de katholieke bevolking was echter zo hevig dat Hanoi beval de ruïne in zijn geheel te slopen om verdere protesten in de toekomst te smoren.

In Juli was het tot een harde confrontatie gekomen tussen politie en parochianen toen de laatsten een kruis en een altaar oprichtten op het kerkterrein. De politie, geholpen door ingehuurde knokploegen, trad volgens ooggetuigen keihard op en gebruikte traangas en wapenstok. Gelovigen werden bij tientallen gearresteerd. Volgens de laatste berichten ontbreekt van sommigen nog steeds ieder spoor. Vele gelovigen raakten gewond van wie tientallen ernstig. Een priester, die een gewonde collega in het ziekenhuis bezocht, werd uit het raam van de tweede verdieping gegooid en ligt sindsdien in coma.

In een reactie op het politiegeweld gingen op 15 augustus, het Hoogfeest van Maria Tenhemelopneming, verzamelden zich 200.000 gelovigen zich in Dong Hoi voor een Eucharistieviering. Naar schatting een half miljoen anderen werden buiten de stad tegengehouden. Daar, langs de snelweg, vierden zij de Eucharistie. De autoriteiten veroordeelden dit als "illegaal" en "publieke ordeverstoring", maar inwoners van Dong Hoi noemden het aanzicht van de honderdduizenden "een prachtig gezicht zoals wij nog nooit hebben gezien". Elders in Vietnam gaven nog eens een half miljoen katholieken uiting aan hun solidariteit met hun geloofsgenoten in Tam Toa. Vietnam telt ruim 5,8 miljoen katholieken.

Bron: AsiaNews