Vietnam beschuldigt Kerk van propaganda tegen de staat

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De paters redemptoristen in Ho Chi Minh Stad worden door de overheid beschuldigd van staatondermijnende activiteiten, meldt AsiaNews.
vietnam-religion-catholic-protest-200-x-150

De paters redemptoristen in Ho Chi Minh Stad worden door de overheid beschuldigd van staatondermijnende activiteiten, meldt AsiaNews.

Volgens een verklaring van het Volkscomité van het vroegere Saigon gaan de religieuzen in tegen "het beleid van de [communistische] partij en de wetten van de natie".

De katholieken vrezen dat de publicatie nieuw geweld tegen priesters zal inluiden.

Illegaal

Die verklaring is op 28 december ondertekend door burgemeester Pham Ngoc Huu en door alle staatsmedia gepubliceerd. De verklaring beschuldigt de parochie van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand van het organiseren van illegale massale gebedsnachtwaken "met deelname van vele priesters, religieuzen en leken uit andere regio’s van het land" met als doel "de regering valselijk te beschuldigen en te bekritiseren".
Volgens het communiqué gebruiken de Redemptoristen het kerkelijke mededelingenbord "om artikelen en foto’s te plaatsen die gelovigen ertoe brengen het beleid van de partij en ‘s lands wetgeving verkeerd te begrijpen".

Steunbetuigingen

De afgelopen twee jaar heeft de Redemptoristenkerk inderdaad verschillende gebedswaken georganiseerd ter ondersteuning van haar zusterparochie in de wijk Thai Ha in de hoofdstad Hanoi. Die strijd al jaren voor teruggave van grondbezit dat ten onrechte door de stad in beslag is genomen.
Sindsdien staan de parochie en de gelovigen van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand onder streng toezicht van geüniformeerde en niet-geüniformeerde agenten, die iedereen op foto en video vastleggen die deelneemt aan de parochiële activiteiten.

Intimidatie

Het gemeentebestuur heeft ook luidsprekers rond de kerk aan laten brengen waarmee niet alleen de gewraakte gebedswaken maar ook de gewone vieringen worden verstoord. De verklaring noemt met name de wake van 27 juli, die werd gehouden voor twee priesters die bij vreedzame protesten in Dong Hoi door de politie het ziekenhuis in werden geslagen. Een van hen ligt sindsdien in coma.

Burgemeester Huu beschuldigt pater Joseph Le Quang Uy, een bekende lokale pro-life activist, ervan "hulp te geven aan vijandige krachten en reactionairen bij het propaganderen tegen de Socialistische Republiek Vietnam".

Pater Le Quang wordt ook beschuldigd "misbruik te maken van zijn rol bij gebedswaken om kritiek te uiten op de sociale, politieke en economische situatie van Vietnam" en de regering te kritiseren "wegens schendingen van de mensenrechten". Met deze "valse" beschuldigingen "ondermijnt hij de nationale eenheid".

De afgelopen maanden hekelde de pater ook de toestemming voor bauxietwinning in Centraal Vietnam, waar de onderdrukte Montagnards leven. Wegens zijn kritiek is in de staatsmedia opgeroepen de priester aan te klagen wegens pogingen de macht omver te werpen. Hij kan daarvoor met twintig jaar cel worden bestraft.

Voorbode

Volgens Huu houden de redemptoristen zich evenmin aan de instructies van de paus. Tijdens het ad limina bezoek van de Vietnamese bisschoppen had paus Benedictus XVI gezegd dat "een goede katholiek een goed burger is".
Een woordvoerder van de redemptoristen, pater Peter Nguyen Van Khai, beschuldigde de regering ervan de woorden van de paus e verdraaien. "De paus heeft ook gepleit voor een gezonde samenwerking tussen de Kerk en de staat door middel van dialoog". "Helaas lijkt de regering niet bereid een dergelijke samenwerking te accepteren."

Veel katholieken beschouwen de scherpe aanval door de autoriteiten als een voorbode voor keihard overheidsoptreden tegen de redemptoristen waarbij geweld tegen priester niet is uitgesloten.

Bron: AsiaNews