Vietnam: 63 Christelijke leiders in kampen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Volksrepubliek Vietnam houdt 63 Christelijke geeste- lijken en andere religieuze leiders onder erbarmelijke omstandigheden€¦
20131010_Vietnam01

De Volksrepubliek Vietnam houdt 63 Christelijke geestelijken en andere religieuze leiders onder erbarmelijke omstandigheden vast in vier gevangeniskampen.

Dat meldt de Vaticaanse missiepersdienst Fides op basis van een rapport van de organisatie International Christian Concern (ICC).

Streng regime

De gevangenen zitten straffen uit variërend van 5 tot 18 jaar en leven in zeer moeilijke omstandigheden. Ze moeten 14 uur per dag dwangarbeid verrichten en krijgen zeer beperkt medische zorg.
"Bijna alle gevangenen zijn leden van etnische minderheden afkomstig uit de centrale hooglanden van Vietnam", aldus het rapport. Vanwege hun afkomst "worden de Christelijke gelovigen geconfronteerd met een sterkere discriminatie en onderdrukking dan de meeste andere Vietnamezen."

Dubbele discriminatie

Pater Ambrose Nguyen Van Si, OFM, Vietnamees theoloog en rector van het Internationaal College van St.-Antonius in Rome noemt het ICC-rapport tegenover Fides "geloofwaardig". "Dit is de situatie: er zijn nog steeds duidelijke beperkingen van de vrijheid van meningsuiting en geweten. Degenen die een andere mening hebben dan die van de overheid krijgen sanctiemaatregelen opgelegd of worden soms zwaar gestraft. Dit is vervelend, omdat vooral jongeren worden aangepakt die de mensenrechten verdedigen. Vooral leden van etnische minderheden, gezamenlijk bekend als "Montagnards" ("bergbewoners") betalen de rekening, omdat zij nog steeds worden beschouwd als een bedreiging voor de nationale stabiliteit. Het zijn voornamelijk protestanten. Ik hoop dat er meer aandacht komt voor deze broeders en zusters die lijden en bidden."

Harder optreden

Volgens het rapport van International Christian Concern is het toezicht van de autoriteiten op religieuze instellingen in de hooglanden zeer streng. Enkelen van de 63 gevangenen zitten waarschijnlijk al sinds 2004 in de gevangenis, toen de Vietnamese autoriteiten begonnen met het onderdrukken van protesten tegen de illegale landonteigeningen en tegen de religieuze onderdrukking.
In de provincie Binh Phuoc willen de lokale overheden nog steeds 116 Christelijke kapellen afbreken die zijn gebouwd door de gelovigen van de etnische groep Stieng. De bedehuizen behoren juridisch tot de officieel erkende Evangelische Kerk van Zuid-Vietnam.

Vrees

De Vietnamese autoriteiten vrezen dat zich onder de minderheden een ‘separatistische onafhankelijkheidsbeweing" ontwikkelt. In de afgelopen jaren zijn honderden mensen gearresteerd wegens "bedreigingen van de nationale veiligheid" of wegens "illegale activiteiten". Daarbij gaat het meestal om protestantse Christenen, maar het betreft ook aanhangers van de katholieke "Ha Mon-groep" die de maagd Maria vereert maar niet formeel deel uitmaakt van de lokale katholieke Kerk.

Bron: Fides, foto: AsiaNews